Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingves ny riksbankschef - Rosenberg tackade nej

Stefan Ingves lämnar ett toppjobb vid Valutafonden i USA för att bli riksbankschef i Sverige. Beslutet togs av ett enigt Riksbanksfullmäktige.
Men det var Irma Rosenberg som var socialdemokraternas förstaval, erfar TT.

Annons
Beslutet togs av Riksbanksfullmäktige i fullständig enighet. Alla politiska bedömare hyllar också Stefan Ingves som en sällsynt kompetent person som ny riksbankschef. Men även om enigheten nu är total var Ingves inte socialdemokraternas huvudkandidat. Under processen fick nuvarande vice riksbankschefen Irma Rosenberg frågan av s, men efter viss betänketid tackade hon nej, enligt uppgifter till TT.
Därmed var vägen fri för att nominera Ingves, som också möts av mycket stort förtroende på de finansiella marknaderna.
Den 52-årige österbottningen Stefan Ingves var i början på 1990-talet chef för Bankstödsnämnden som röjde upp bland de många banker som då skakades av mångmiljardförluster. Han var också vice riksbankschef under fyra år. Det jobbet kvalificerade honom så småningom för ett högstatusjobb som chef för avdelningen för monetära och finansiella system på Internationella valutafonden.

Hedersuppdrag
 I dag har jag ett av världens finaste jobb inom mitt område. Men att leda Riksbanken är också ett av världens finaste jobb. Det är ett hedersuppdrag, sade Ingves efter utnämningen.
Valet av honom får beröm av i stort sett alla bedömare. "Han har erkänt stor kompetens och kapacitet", skriver Riksbanksfullmäktiges ordförande Jan Bergqvist (s) och vice ordförande Johan Gernandt (m) i en gemensam kommentar.
De finansiella bedömarna är också överens om att Ingves är mycket kvalificerad för sitt nya jobb.
 Stefan Ingves är väl insatt i det svenska systemet efter sin tid på Bankstödsnämnden. Samtidigt har han arbetat med finansiella system på IMF, så han har en bra bakgrund, säger Åke Gustafsson, analyschef för ränte- och valutamarknad på Föreningssparbanken.
Irma Rosenberg var det hetaste namnet som ny riksbankschef och även direktionsledamoten Eva Srejber hade goda chanser enligt många bedömare. Att toppjobbet nu gick till Ingves kan ses som en motgång för dem som velat se en kvinna som riksbankschef.

Bergström går
Riksbanksfullmäktiges ordförande vill inte kommentera uppgiften att Irma Rosenberg var socialdemokraternas favoritkandidat.
 Jag värnar om den utnämningsprocess vi har, det gör att alla frågor av det slaget vägrar vi att svara på, säger Bergqvist till TT.
Inte heller Irma Rosenberg vill berätta om hur valet av ny riksbankschef gått till:
 Jag har inga som helst kommentarer, säger hon till TT.
Samtidigt har Villy Bergström beslutat att lämna Riksbankens ledning två år innan hans mandat går ut. SCB-chefen Svante Öberg ersätter honom i bankens direktion. Vice riksbankschef Lars Nyberg har också valts om för en ny mandatperiod.
Finansminister Pär Nuder, på finansministermöte i Luxemburg, ville inte säga något om utnämningen.
 Regeringen kommenterar inte riksbanksfullmäktiges utnämningar, hälsade han via sin pressekreterare.

Mer läsning

Annons