Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internationellt intresse för Dellenbanan

/

Den gamla järnvägstationen i Delsbo är centrum för Dellenbanans verksamhet. Här är fyra personer säsongsanställda. Plus några sommarjobbande ungdomar.

Annons

Dressinerna kan hyras från slutet av maj till och med september. Den som så önskar kan till och med få en picknickkorg med fika eller mat med på dressinturen.
Bakom biljettluckan i den gamla stationen sitter Barbo Ek och Marianne Lindquist. Uppflyttade till Dellenbygden i slutet av 1990-talet, från Järfälla och Lidingö.
Kanske vi 08:or uppskattar den fantastiska naturen mer än er som är födda här uppe. Det är lätt att bli hemmablind. Vi är många från storstadsområden som är engagerade i Dellenbanan, berättar de.
Föreningen Dellenbanans Vänner har i dag omkring 180 medlemmar.
Folk från hela Sverige är med. Men det finns stort järnvägsintresse även utomlands. Vi har medlemmar från Tyskland och England.
Internationellt lockar Dellenbanan återkommande projekt för ungdomar.
I augusti blir det ett nytt läger med ett tiotal ungdomar från olika länder som kommer hit för att arbeta på Dellenbanan. I juli firas en internationell kulturdag vid Delsbo Forngård. Då blir också vår verksamhet mer uppmärksammad, säger Barbro Ek.
Telefonen i den gamla biljettexpeditionen ringer hela tiden. Större och mindre sällskap vill hyra dressiner, för någon timme eller hela dagar.
Det finns så mycket att se längs banan. Natur och kulturminnen. Och så får man ju god motion också säger, Marianne Lindquist.
Nu hoppas de på forstatt fin sommar och många trampsugna semesterfirare.

Mer läsning

Annons