Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investerar i ladugård för dikor

/
  • Leif Nygren bygger ut och moderniserar sin ladugård i Fuske, Ljustorp, där familjen föder upp köttdjur.

Makarna Leif och Gullwie Nygren beslöt att satsa på dikor när de tog över familjejordbruket från Leifs föräldrar för fem år sedan. Planerna på en ombyggnad för lösdrift och en modernisering har funnits hela tiden men har förverkligats nu i höst. Därför får man också ett investeringsstöd på en halv miljon för om- och tillbyggnaden, från länsstyrelsen.

Annons
Mjölkproduktion hade aldrig varit möjligt. Vi satsar istället på köttdjur och håller på att bygga upp en besättning. Ett 60-tal djur ska rymmas i den utbyggda ladugården, berättar Leif.
Tillbyggnaden är klar inom ett par veckor och då har den äldre delen som man köpte från hans föräldrar byggts om invändigt.
Dikor innebär att korna går ute under sommaren med sina kalvar så mjölkningen är inget bekymmer. Däremot ställs det en del extra krav på ladugårdsmiljön eftersom Nygrens driver ekologisk produktion av köttdjur.
Till hösten när det är dags att ta in djuren säljs årskalvarna. En ny generation föds sedan på våren och får bo med sina mödrar inne i ladugården tills det är tid att ta ängarna i sluttningen ner mot Ljustorpsån i besittning.

Mer läsning

Annons