Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iraks parlament börjar jobba 16 mars

Iraks nya parlament sätter sig ner för sitt första sammanträde den 16 mars, över en månad efter det historiska valet.

Annons
 Vi kom överens om att parlamentets första session äger rum den 16 mars, årsdagen av den kemiska bombningen av den kurdiska staden Halabja, sade den avgående vice premiärministern Barham Salih, syftande på Saddam Hussein-regimens ökända attack 1988.
Först på dagordningen står valet av bland andra talman och president. Presidenten och hans råd utser sedan en premiärminister som ska bilda regering.
Valets vinnare, den shiitiska partialliansen Förenade irakiska alliansen, bekräftade datumet och tillade att en uppgörelse om hur topposterna ska fördelas troligen är klar till dess. Kurden Jalal Talabani är favorit till presidentposten medan shiiten Ibrahim al-Jafari väntas bli premiärminister.
 Om vi inte når en överenskommelse kommer nationalförsamlingen att inleda sitt arbete och diskussionerna kommer att fortsätta inom församlingen, sade Salih.
Irakiska politiker har försökt forma en ny regering efter valen i slutet av januari som den shiamuslimska alliansen vann. Oenigheten om topposterna har försenat parlamentets första möte med fem veckor hittills.
Under de närmaste dagarna ska också övriga ministerposter diskuteras och försök göras att få ombord sunniterna, som enligt den shiitiske politikern Jawad al-Maliki ångrat valbojkotten och nu vill vara med i regeringen.
Regeringen väntas bli sekulär och basera arbetet med en ny konstitution på de tillfälliga lagar som antogs av de USA-stödda ledarna inför valet. Den nya grundlagen ska sedan bli föremål för folkomröstning i oktober, varpå ett nytt parlamentsval är tänkt att hållas så att Irak blir en fullödig demokrati.

Mer läsning

Annons