Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran vägrar ta emot Mohammad

Ett folkrättsligt moment 22 gör att avvisade iranier kan förhala hemresan. Ingen vet i dag när Sverige och Iran kommer överens om vilka som kan fraktas hem. Under tiden sitter Mohammad inlåst.

Annons
Mohammad, hans far och syskon kom till Sundsvall 2001 från Iran.
I december 2003 avslog utlänningsnämnden deras ansökan. De har därmed ingen laglig rätt att vistas i vårt land.
Hela familjen utom Mohammad gick under jorden. Han siktade i stället på gymnasieexamen i Sundsvall, och fick bo hos en jourfamilj i Årskogen. Under tiden fick han anmäla sig två gånger i veckan hos Sundsvallspolisen, så kallad uppsikt.
Iranska myndigheter tar inte emot medborgare som inte själva ansökt om att få resa hem. Enligt svenska UD bryter landet mot en folkrättslig skyldighet.
När polisen skulle hämta Mohammed för att åka till Irans ambassad och skriva på pappren pallade han inte.
Jag mådde så dåligt att jag åkte upp till akuten, säger han.
Några dagar senare anmälde Mohammad sig som vanligt hos Sundsvallspolisen, men blev då tagen i förvar. Polisen ansåg att han hållit sig undan, och försvårade avvisningen.
Under tiden i förvaret har polisen kört Mohammad till iranska ambassaden. Men han vägrade skriva på.
Polisen flög honom också till Iran och försökte förhandla in honom i landet. Men iranska myndigheterna vägrade, liksom de gjort i flera tidigare fall.
Polisen kan utan samråd med åklagare eller domstol besluta att låsa in människor i Migrationsverkets förvar. De är inte brottslingar, men anses av olika skäl försvåra verkställigheten. Efter varje tvåmånadersperiod måste beslutet förlängas, och någon bortre tidsgräns finns inte. Men det krävs \"synnerliga skäl\".
Svenska UD har försökt förhandla med Iran, men det är oklart om och när landet tar emot medborgare som inte återvänder frivilligt.

Mer läsning

Annons