Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ishalka nu – rekordvarmt på julafton

Det är glashalt på vägarna i stora delar av norra Sverige. Men på lördagen blir det varmare och mer regn i hela landet. På julafton kan det till och med bli värmerekord, enligt SMHI.

Annons

Läs även: Buss i dike efter halka "Jag hade inte en chans att undvika diket"

I norra Sverige var väglaget förrädiskt sent på fredagskvällen. SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar för plötslig ishalka för delar av Jämtlands, Västernorrlands och Västerbottens län.

– Just i det här väglaget ska man ta det försiktigt, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

I södra Sverige kan det vara fläckvis halt. Det är inte bara bilister som bör ta det extra försiktigt i trafiken – även fotgängare och cyklister.

Enligt SMHI:s prognos ska den allra största risken för ishalka upphöra under lördagen.

– Det kommer bli varmare i norra delarna och mindre risk för underkylt regn, regn eller blötsnö på kalla vägbanor, säger Ibrahim Al-Mausawe, meteorolog på SMHI.

Nästa veckas väder bjuder på blåst, mycket milt väder och tidvis regn i södra delarna av landet. Förmodligen kommer det hålla i sig ända fram till julafton, enligt SMHI:s prognos.

– I Götaland blir det också milt väder och regn, fast mindre blåst. I norra delen av landet blir det omkring nollgrader, bortsett från fjällen som kan få flera minusgrader, säger Al-Mausawe.

Det är inte helt osannolikt att det blir värmerekord lagom till jul.

– På onsdag kan det bli elva plusgrader. Det är ovanligt milt för att vara i julhelgen. Det kan bli värmerekord, säger Al-Mausawe.

Vill du hålla koll på läget i trafiken kan du följa vår liverapportering här.

Mer läsning

Annons