Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag och mina: Instagrambilder

/

Varje vecka låter ST helg en person berätta om ett intresse, en speciell händelse eller en kär sak. Sundsvallstjejen Ebba Modin har 13 000 följare på det sociala mediet Instagram.

Annons

"En kort beskrivning av mig skulle vara "tjejen som alltid har musik i öronen och en kamera i handen".

Jag har alltid fotat. På många bilder från min barndom ser man mig med en kamera i handen. När jag gick i högstadiet fick mamma fick en systemkamera som hon kanske fotade med två gånger, sedan tog jag över den. I våras fick jag min första egna systemkamera i studentgåva, en Nikon D7100. Förut fotade jag mycket natur men nu är tre fjärdedelar stadsmiljö.

Instagram fick jag tips om för ungefär tre år sedan. Jag visste inte riktigt vad det var och i början lade jag mest upp bilder på kompisarna. För två år sedan började jag följa användare som lade upp en helt annan typ av bilder och insåg att Instagram kan användas till allt möjligt. Då började jag försöka skapa något med mer eftertanke och kanske ett budskap. Jag efterbehandlar bilderna rätt mycket. Sedan dess har antalet personer som vill följa mig bara gått uppåt.

Vid nära 4000 följare för drygt en månad sedan var jag en av 200 som blev utvald som "suggested user". Det innebär att Instagram rekommenderar ens bilder under två veckor. Under de veckorna plingande det konstant i mobiltelefonen och varje gång jag uppdaterade Instagramflödet hade jag fått nya följare. Just nu är jag uppe i 13 000 följare.

Mina bilder får runt 300 "likes". Min mest populära bild har gillats av 1300 personer. Det finns en massa knep om man vill att många ska gilla ens bilder, till exempel är det populärt med stadsbilder, hus och arkitektur. Det händer att jag lägger ut bilder för kontots skull, men oftast betyder bilderna något för mig personligen.

Att det är något speciellt med just mina Instagrambilder är inget jag tänkt på. Jag skulle beskriva dem som vardagsbilder med en speciell touch. Jag försöker alltid att skapa en känsla i bilderna, en viss stämning. Jag skulle inte vilja säga att de är sorgliga, men eftertänksamma är ett bra ord. Ofta lägger jag till en låttitel som jag tycker passar bra till bilden.

Andra användare frågar mig ofta om tips och råd. Det händer också att folk på stan känner igen mig som en person från Instagram. Det är kul, samtidigt som man inte vill prata om sina bilder hela tiden.

Någon gång framöver hoppas jag på att komma in på en utbildning i digitalt skapande i Jönköping. Eftersom jag skulle vilja arbeta med foto och skapande så är Instagram ett bra sätt att visa för omvärlden att man finns. Flera företag har hört av sig och varit intresserade av ett samarbete, men det är viktigt att mitt konto inte blir fullt av reklam utan att det först och främst handlar om mina bilder."

Fotnot: Instagram är en gratis mobilapplikation för fotodelning och ett socialt nätverk som lanserades i oktober 2010.

Mer läsning

Annons