Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill att barnen ska heta Pascal och Björk

Annons

Onomatologi. Lite slarvigt "läran om namn". Jag är ingen onomatolog utan bara löjligt förtjust. Jag älskar namn. Namn på skådespelare, namn på berg, namn på låtar eller namn på något man inte riktigt vet vad det är men som måste ha ett namn ändå. Det har alltid fascinerat mig. Jag vet inte varför, men jag antar att min fascination och hyfsade fallenhet för trivia spelar in. Det är smidigt att veta namnet på obskyra människor eller företeelser utan att man för den skull behöver ha en aning vad de gjorde eller vad det gick ut på. Som en manipulerad allmänbildning.

Mina systrar är gravida. Den ena blir mamma för första gången medan den andra har jobbat ihop en uppföljare till ett underbart litet monster. Namnfrågan är högst aktuell. Jag har försökt jobba in Pascal på båda två under några år nu men får måttligt gehör. Det verkar helt enkelt få vänta tills jag, om det nu blir så, får egen avkomma. Har jag tur får Pascal en syster som heter Björk, men det lär finnas fler som vill ha något att säga om det här. Vi får se. Vad gäller mina systrar så florerar några kandidater inför tillökningen. Debutantmamman, som får rätt snart, är inne på Harry eller Olga, beroende på kromosomuppsättning. Jag gillar Harry, men är särskilt förtjust i Olga. Om hon är någorlunda lik sin mor så kommer namnet Olga klä flickebarnet bra. Jag vet inte om någon kollat upp detta grundligt men jag är rätt säker på att en av mina systrar kommer från Ryssland. För min äldsta syster är det inte leverans förrän i vår. Jag tror och hoppas fortfarande att Pascal kan vara med i vågskålen då, om jag kampanjar smart i några månader nu. Mer om det då.

Jag funderade häromdagen när man på riktigt kommer börja se ett trendskifte i hur människor döper sina barn. Namncykler brukar ligga på 100 år sägs det, och det är väl därför det är svårt att avgöra om en nykomling eller född 2013 eller 1913 dessa dagar. Gå in på valfritt dagis och det känns som att man är med i ett avsnitt av Barnen i Bullerbyn. Bosse och Britta är inte mormor och morfar längre utan de har nyss fått dos 3 av poliosprutan.

Jag kan längta tills vi börjar se den här markanta skillnaden i vad folk heter. När barn av vår tid ska till att döpa sina. När föräldrar snyter näsor på Optimus Prime och Lady Gaga. Går till lekparken och gungar med Apple och Ronaldinho.

"Ja, vi har haft lite svårt med inskolningen av Yolo. Lite knepigt, för med hans syster Twitter gick det ju så himla bra."

Mer läsning

Annons