Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på den vita trasen

/
  • Den italienska vinthunden Exess Timon och Katarina Laestadius vilar ut efter avslutat uppdrag. Något byte är det aldrig tal om som belöning.

Jakten är igång och hundarna kastar sig i väg efter den vita trasan. Explosiva och smidiga följer de varje sväng och vändning.
— De tycker att det är väldigt roligt. Det liknar den naturliga vinthundsjakten, säger tävlingsledaren Bengt Moberg.

Annons
De tunna hundkropparna darrar och skälver. Det är blött och sommarvärmen tycks vara långt borta.
Oj, vad lillhjärtat hoppar i kroppen på dig, säger en matte innan startern släpper i väg hennes italienska vinthund och hans medtävlare.
I vanlig hundkapplöpning tävlar bara rasen greyhound. Lure-coursing kom till Sverige för fem år sedan och den tävlingsformen är öppen för alla vinthundsraser. Förutom rörligheten och farten bedöms uthålligheten, entusiasmen och följsamheten.
Instinkten gör att de springer även om de vet att det inte är ett riktigt byte de följer. Den här tävlingsformen är stor i Europa. Till EM måste man kvalificera sig och där deltog 300 hundar senaste gången.
Hundarna tävlar rasvis två och två. Innan de får sin licens kontrolleras att de springer efter trasan och att de inte är aggressiva mot andra hundar.
Som vanligt är vi väldigt seriösa i Sverige. Alla resultat registreras i en databas för hela landet och hundarna kontrolleras ordentligt av en veterinär både före första och andra bruksprovet.
Lure-coursing är ansträngande och en prövning för både benen och hjärtat.
Men hundarna är gjorda för den här korta och intensiva jakten, säger Bengt Moberg.
Ett tiotal bruksprov hålls varje år och i går deltog ett 70-tal hundar på Bänkås hoppfält på Alnö.

Fakta/Vinthundar
Raserna som går under benämningen vinthundar är:
Afghanhund, Azawakh, Borzoi, Chart polski, Cirneco dell'etna, Faraohund, Galgo español, Greyhound, Irländsk varghund, Italiensk vinthund, Podenco ibicenco, Saluki, Skotsk hjorthund, Sloughi och Whippet.

Mer läsning

Annons