Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaktledare fälld för jaktbrott

Meriter som mångårig jaktledare och 250-talet fällda älgar hjälpte på tisdagen inte en Bjuråkersbo.
Han dömdes för jaktbrott, för att han den 13 november i fjol jagade älg på ett annat jaktlags område i nordvästra Hassela.

Annons
Bjuråkersbon, som var hundförare, sköt två skott på en kalv på cirka 60 meters håll och två skott på bara 40 meter. Han missade alla helt.
En Hasselabo, även han hundförare, berättade att han hörde kulorna vissla omkring sig.
Jag var i fara, i Bjuråkersbons skottsektor.
Hasselabon blev minst sagt arg över Bjuråkersbons skjutande och skällde ut denne när de stötte på varandra. Det visade sig att Bjuråkersbon befann sig cirka 500 meter in på Hasselasidan och det medgav han även inför rätten.
Bjuråkersbon berättade att det snöade och drev hårt vilket bäddade för misstaget. Åklagaren Christer Sammens fann inga förmildrande omständigheter i det medan försvararen, Jan Nyman, yrkade på ett frikännande på grund av Bjuråkersbon gått vilse.
Tingrätten ansåg efter vad som berättats av Hasselabon och ett vittne att rågången mellan Bjuråker och Hassela är tydlig och att den åtalade varit grovt oaktsam.
Straffet blev 150 dagsböter a 210 kronor samt att jaktledaren även ska stå för advokatkostnaderna. Totalt cirka 35 000 kronor.
Den rutinerade jägaren riskerar även att få sin vapenlicens indragen, ett beslut som polismyndigheten har att fatta.

Mer läsning

Annons