Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakträtten tillbaka

/
  • Bonnevie Hjalmarsson har fått rätt mot länsstyrelsen efter en dom i länsrätten. Hans mark ska ingå i Finnsta-Vikens viltvårdsområde även i fortsättningen.

Efter 50 år fick Bonnevie Hjalmarsson i Ånge se sin jakträtt inom Finnsta-Vikens viltvårdsområde i Torp indragen. Området var för litet ansåg länsstyrelsen.
Men länsrätten ger honom jakträtten tillbaka och nu backar även länsstyrelsen

Annons
Det var viltvårdsfötrreningen Finnsta-Viken som ansåg att området skulle uteslutas. Det nästan ett hektar stora området saknade betydelse för jakten genom sin storlek och läget menade man.
För Bonnevie Hjalmarsson var det en märklig motivering.
Begäran om uteslutning var det mycket märkligt. Min mark ligger ju mitt i området. Och jag har jagat där i 50 år, säger Bonnevie Hjalmarsson.
När Bonnevie Hjalmarsson överklagade beslutet poängterade han att älg, rådjur, räv, hare, mård, järpe, mink och bäver fanns på hans markbit.
Men länsstyrelsen tog ingen hänsyn till detta utan beslutade sig för att utesluta marken ur viltvårdsområdet.
Viltvårdsområdet erbjöd Bonnevie Hjalmarsson att fortsätta jaga så länge han ville. Viltvårdsområdet menade att det fanns fler små markägare som ville vara med, men som fått nej. Och de hade även ifrågasatt varför Bonnevie Hjalmarsson fått vara med.
Han har en dotter som är intresserad av jakt och för honom var det viktigt att området fanns kvar.
Hon ska kunna jaga i framtiden när inte jag vill längre, säger han.
Bonnevie Hjalmarsson vände sig till länsrätten och överklagade beslutet om att hans mark inte skulle ingå i viltvårdsområdet.
I domen skriver länsrätten att det är oklart vad länsstyrelsen menar när det hänvisas till fastighetens belägenhet. Det framgår inte av beslutsskälen vad som avses och inte heller av ansökan av viltvårdsföreningen. Eftersom fastigheten ligger mitt i området och det utövas jakt både inom och runt fastigheten borde den ha väsentliga betydelse för verksamheten i området. Det finns dessutom inget som säger att en fastighets storlek ska vara grund för en uteslutning ur området fortsätter länsrätten sitt beslut om upphäver länsstyrelsens beslut från februari i år. Och skickar tillbaka hela ärendet till länsstyrelsen.
Och bara några dagar senare kom beslutet från länsstyrelsen där man beslutat att fastigheten ska ingå i området i fortsättningen.
Jag är mycket nöjd med beslutet. Och det här visar också att man kan få rätt och att man inte bara ska ta emot beslut som man ser är felaktiga, slutar en nöjd Bonnevie Hjalmarsson.

Mer läsning

Annons