Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvzoo – nordens djur sätts i fokus

Med de nordiska djuren i fokus har djurparken Järvzoo gett besökare en närkontakt med vildmarken i drygt 20 år.
– Ett besök på Järvzoo ska kännas som att gå igenom skogen, säger vd:n Jens Larsson.

Annons

Ända sedan starten 1991 har grundtanken med Järvzoo, som ligger i Järvsö, Hälsingland varit att visa upp djuren i en så naturlig miljö som möjligt.

– Skillnaden med andra djurparker är att hela Järvzoo är uppbyggd i naturmiljö, det finns inga artificiellt skapade miljöer, säger Järvzoos vd Jens Larsson.

En sanning med viss modifikation, för genom hela parken slingrar en högst artificiell vandringsled: en tre kilometer lång trätrottoar som låter besökarna komma nära de runt 30 arterna som finns i parken. Men det syns inga elefanter eller giraffer utmed leden utan bara djur som naturligt håller till på våra breddgrader.

– Vi vill jobba med djur runt omkring oss och vill att varje art ska finnas i en för arten så naturlig miljö som möjligt, säger Jens Larsson.

Därför är djurparken är en populär plats att filma på för olika naturfilmare som kommer dit för att få bilderna de inte lyckats få i det vilda, berättar han.

Att djurparken nu kommer bli inspelningsplats för Mittmedias nya naturprogram Vildriket tycker djurparks-vd:n är kul eftersom det går i linje med Järvzoos egna ambitioner.

– Vårt övergripande syfte med djurparken är att genom upplevelser förmedla kunskap om djur och natur och att bidra till att skapa bättre förutsättningar för biologisk mångfald, det därför håller vi på, säger Jens Larsson.

– Ett naturprogram är en förlängning av budskapet som vi vill förmedla och delvis gör till våra besökare i parken. Vildriket är ett roligt sätt att arbeta i ett annat format.

Han resonerar likadant kring djurparkens samarbete med Mittmedia att sända live inifrån björnidet under vintern. Det är ett lättillgängligt sätt att sprida kunskap om björnens vinterbeteende, men också ett sätt för Järvzoo själva att lära sig mer om ett av sina djur, enligt Jens Larsson som redan nu vet vad han ska göra på juldagen.

– Då sitter jag framför datorn och kollar på Vildriket och björnsändningen, säger han.

Mer läsning

Annons