Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättelyft på Östrand

/
  • Ett jättelyft genomfördes under måndagen på Östrandsfabriken genom en av Europas största kranar. Lyftet under måndagen vägde cirka 50 ton.

En av Europas största kranar finns just nu på Östrandsfabriken. Under måndagen gjordes ett lyft på 50 ton.

Annons
Kranen finns på fabriken för att lyfta tunga beståndsdelar som hör ihop med sodapannebygget. Det gick åt cirka 30 långtradare för att frakta kranen till Timrå.
Den kommer närmast från Husumfabriken, där den gjort några lyft. Tidigare har kranen varit stationerat under ett och ett halvt på Snövitsfältet i norra ishavet. Där byggs en gigantisk gasledning från en ö till fastlandet, samt att det byggs kajer och deponier på ön.
På Östrandsfabriken kommer kranen att vara stationerad till och med januari, om allt går som planerat. Hittills har bygget av den nya sodapannan klarat tidschemat.
Det har fungerat bra, konstaterar Jan-Åke Olsson, projektledare.
Lyftet under måndagen gällde en economiser. Det handlar om en form av värmeåtervinning, genom att economisern tar till vara på värmen i rökgaserna innan det rensas och går ut. Rökgaserna värmer i sin tur upp vattnet i fabriken.
20 economiser ska lyftas in. Under torsdagen gjordes ett tyngre lyft när ångdomen på 80 ton skulle på plats. Eftersom det rör sig om stora föremål så får det inte blås för mycket.
Det är kranföraren som avgör om det går att genomföra eller inte. Hittills har man endast ställt in en dag.
Kranen kan byggas upp till 170 meter. Ju kortare den är desto tyngre kan den lyfta. På 170 meter är högsta vikten 30 ton. Just nu mäter kranen 132 meter och klarar att lyfta cirka 80 ton.
För att den inte ska välta krävs motvikter. På själva kranen fanns under måndagen 160 ton och på en vagn bakom som roterar efter kranen fanns 175 ton.
Sodapannan kommer att provtryckas i april och SCA räknar med att den ska vara i drift till och med oktober. Arbetet sysselsätter i dagsläget 240 personer och under april räknas toppen nås då cirka 450 personer ska finnas på plats.

Mer läsning

Annons