Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättemyrstack i Sörböle

/
  • Myrstacken intill Norrgårdsbovallen fäbod är med sin mer än två meters höjd betydligt högre än Jan

Myrstacken intill fäboden i Norrgårdsbovallen är något av en jätte som är mer än två meter hög och cirka 20 meter i omkrets.
– Jag är säker på att den är störst i landet, säger Jan "knivjocke" Olsson.

Annons
Om den är störst är kanske osäkert. Att den är stor, närmast osannolikt stor, råder det inget tvivel om. Myrorna har byggt sitt stora barrbo runt en gammal kvistig gran som är drygt en halv meter tjock i diameter och av storleken att döma måste var över hundra år gammal.
Även jourhavande biolog vid naturhistoriska riksmuseét i Stockholm Ulf Karlberg är imponerad över storleken. Det närmaste han kommer i litteraturen är en Belgisk myrstack men den är betydligt mindre.
Åldern är svår att bestämma enligt honom men han anser det inte otroligt att det tagit stackmyrorna minst 25 till 30 år att bygga detta mycket stora samhälle. Den verkliga storleken är dessutom betydligt större då det är bara cirka hälften av stacken som syns ovan jord.
Samhället sträcker sig nog minst två meter under jorden, berättar Ulf Karlberg.
Det som syns ovan jord består främst av gångar och ventilation för att resten av stacken skall hålla rätt temperatur.
Att den blivit så stor och fortfarande är orörd tror han beror på att den är byggd i något av urskog där det inte skett några avverkningar på lång tid. Något som medfört att den är väl skyddad och inte varit utsatt för påverkan av väder och vind
Hur många individer som bor i stacken är det svårt att bestämma med det borde enligt Ulf Karlberg handla om flera miljoner individer i en sådan stor stack.
Att det finns ytterligare en stack i närheten är inget märkligt. Det är snarare så att de kan tillhör samma samhälle och berättelser om det förekommer myrkrig för att hävda revir mellan olika stackar tror han inte på.
Den främsta födan för myror är insekter. Något som gör att med en sådan stor stack i närheten är det ont om skadeinsekter då de är myrornas huvudsakliga föda.
Myror är nyttodjur, hävdar Ulf Karlberg
I stackarna bedrivs även något av kreatursskötsel där de vårdar sina skyddslingar som blomlus väl för att mjölka dem på sockerlösningar.
Boplatsen vid Norrgårdsvallens fäbod är väl vald och svår att upptäcka. Skogen där den är byggd kan närmast betecknas som urskog med stora grova 100-åriga granar och mängder av nedfallna träd stadda i mer eller mindre förmultning.
Trots dunklet i södersluttningen finns det en liten glugg där solstrålarna kan sila ner och nå fram och värma stacken.
När ST besökte platsen en kylig oktoberdag var det cirka tio grader varmt. Trots det rådde det full aktivitet i stacken.
Att det råder ordning och reda i myrsamhället rådde det ingen tvekan om. Till och från stacken längs sluttningen finns en cirka 30 centimeter bred myrstig som trots det kylslagna vädret den här dagen var full av myror. Högertrafik tycktes gälla där de flesta föredrog att hålla till höger längs stigen.

Mer läsning

Annons