Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jesper Strömbäck släpper ny bok: ”Vi ska se invandringen som en resurs”

/

Jesper Strömbäck tyckte att det behövdes en bok som sammanställde forskning om hur invandring påverkar Sverige.
Men ingen skrev någon.
Så då tog han tag i det själv.

Annons

– Det finns alltid saker man hade kunnat peta lite mer på, men i det stora hela är jag nöjd med resultatet, säger Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet (tidigare Mittuniversitetet).

Bokens titel är "Utan invandring stannar Sverige" och den kommer officiellt att finns till försäljning från den 20 april.

Jesper Strömbäck ger sig med den här boken in i ett aktuellt ämne.

Om man uttrycker sig väldigt milt.

Ledare: Sofia Mirjamsdotter om boken: Strömbäck tar ett helhetsgrepp

– Allt som rör invandring är kontroversiellt. Samtidigt anser de allra flesta att det är en fråga som bara blir mer angelägen, säger Jesper Strömbäck.

Jesper Strömbäck har länge känt till att det finns akademisk forskning som på olika sätt beskriver hur invandring stärker mottagarländer.

– Resultaten av de här studierna publiceras inte alltid där den breda massan finns; det publiceras i rapporter och vetenskapliga tidskrifter, och inte sällan på engelska.

Strömbäck har haft en tanke på att skriva boken i flera år, men det var inte förrän för ungefär ett år sedan han satte papper i maskinen.

Vad tänker du om invandringen?

– Jag är positiv till den. Det var jag innan jag startade bokprojektet också. När det gäller flyktinginvandring tycker jag att vi har ett humanitärt ansvar.

Strömbäck fortsätter:

– Men boken handlar inte om mina åsikter, utan om vad forskning visar när det gäller hur invandring påverkar Sverige.

Och vad kommer du fram till?

– Alla som kommer bär med sig någonting som vi bör kunna dra nytta av. Vi ska se invandringen som en resurs istället för att se den som en kostnad.

– Det är viktigt att vi i Sverige blir bättre på integration. På kort sikt kan det med invandring vara som det är med utbildning och byggnation av vägar – det kostar pengar. Men på sikt stärker det oss.

Läs också: Medieprofessor tecknar dyster framtidsbild

Ett ord i tiden är validering. Vad säger du om Sveriges förmåga där?

– Att invandring bidrar till att utveckla och stärka Sverige. Särskilt tydligt är det när det gäller arbetskraftsinvandring. Alla som kommer bär med sig kunskaper och erfarenheter som vi bör kunna dra nytta av.

– I stället för att se människor som problem och kostnader bör vi se människor, oavsett var de är födda, som resurser. Men vi har problem med integrationen, och där måste Sverige bli bättre. På kort sikt innebär det en kostnad, men om integrationen lyckas blir det en vinst för alla.

Arbetet med att förbättra integrationen bör därför ses som en investering, anser Jesper Strömbäck.

– Det viktiga bör inte vara var individer är födda – utan vem man är, vad man kan och vart man är på väg. Sverige borde bli mycket bättre på att kartlägga vilka kompetenser och färdigheter de som kommer till Sverige har, och sedan ta till vara på dessa.

– Sverige är sedan länge ett invandrarland. Vi har klarat av stora tillströmningar tidigare, och det kan vi göra nu också. Invandringen bidrar till att stärka det här landet ekonomiskt, socialt och kulturellt. Dessutom bidrar invandring till att föryngra vår allt äldre befolkning.

Hur nervöst var det att skriva om det "lilla" ämnet?

– Lite nervöst kändes det, men när ingen annan skrev om det fann jag inget alternativ. Det behövdes helt enkelt en bok som samlade forskning om hur invandring påverkar Sverige, på ett lättillgängligt sätt.

Läs också: Journalistprofessor har sökt nytt jobb

Mer läsning

Annons