Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan och Jaye piggar upp Strömsbruk

/
  • Världsfotografen Johan Adlercreutz har detaljer från bilar, människor, hundar och annat i sin utställning. Här cowboystövlar på en siestande man.

För ett par år sedan hade ST artiklar om ett Strömsbruk med tre ödelagda centrumhus. I dag är det verksamheter i alla.
En högst bidragande orsak är paret Johan och Jaye Adlercreutz som inte enbart utvecklar egna verksamheter utan som framför allt skapat en framtidstro i brukssamhället.

Annons
På flyttar oss direkt till tre byggnader på Södervägen i Strömsbruk. Nordanstigs Bostäder hade börjat att riva dem när paret Adlercreutz blev köpare för den blygsamma summan 25 000 kronor. Under sommaren har fyra lägenheter rustats upp och tas i bruk för korttidsboende turister. 16 bäddar är klara.
På det före detta brukskontoret finns sedan tidigare åtta bäddar och på Hotell Tallen, med även Urban Sträng som ägare, är fyra lägenheter uthyrda för permanent boende och ytterligare två är ordningsställda. Mona Törnbloms Hundkompaniet hyr en lokal.
Vi får cirka 3 000 besök per månad på vår hemsida. Det har gjort att vi har bokningar av bland annat tyskar, fransmän och italienare. Däremot kom inte den kines som beställt rum, berättar paret.
Under sommaren pågår en bildutställning på brukskontoret. Johan Adlercreutz, som under vinterperioden arbetar som världsfotograf, visar bilar, eller mest detaljer av bilar, från Strömsbruk till stora delar av världen.
Den här mannen tog sig en siesta på en stor bilmässa i Västerås, berättar Johan Adlercreutz som enbart fotat mannens ur bilen uppstickande cowboystövlar.
Till brukskontoret hör även ett automobilstall. Historien om brukets första bil, det var en Horch som anlände 1907, finns med på utställningen. Brukschauffören Fredrik Hammarström rattade det bullrande vidundret. Senare chaufförer, som nyligen avlidne Gunnar Myrlund och Maud Frestadius, omnämns.


Mer läsning

Annons