Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jorden går under och allt är som vanligt

Annons

Mayday, mayday, mayday!

Fiskarna dör och havsnivån stiger, isarna smälter. Gifter överallt och gifter i maten och jorden ruttnar framför ögonen på oss. Kommer dina barnbarn kunna plocka bären? Kommer dina barnbarn kunna andas luften? Kommer dina barnbarn att kunna dricka vattnet? Kommer dina barnbarn kunna ha en dräglig tillvaro?

Kommer generationer efter oss eller punktar vi nu?

Jag gräver hårt efter hoppet. Mänsklighetshoppet. Miljöhoppet. Framtidshoppet. Försöker lindra ovädersorkanen som piskar katastrof innanför revbenen och samtidigt så källsorterar jag noga efter pannkaksmiddagen. Maten var gjord på ekomjölk och ekoägg. Baconet i pannkakan vet jag inget om. Förmodligen från en olycklig gris transporterad mil efter mil från inte vet jag. Tränger bort det jobbiga och webbshoppar en tröja jag verkligen inte behöver och drömmer om ett nytt vardagsrumsbord. Fast jag redan har. Vi lever oss mot avgrunden. Vi konsumerar oss mot avgrunden. Vi köper lycka och olyckan slickar oss iskallt och blött bakom öronsnibben. Vi känner faran – men låtsas inte om. Torkar bort katastrofsaliven som runnit längst halsen och går vidare med steg som går som om ingenting hänt – för det är lättare så. Det är ju så mycket nu, ännu en aktivitet att hinna till, ännu ett möte, ännu en tvätt, inte hinner jag ... Vill inte ha något ansvar. Någon annan får …

Faller allt nu?

Inom loppet av ett år ska världens länder bygga ihop ett nytt globalt klimatavtal. Snälla makten – agera för jag förmår inte. Snälla makten – ni har den – ta den – bestäm tydligt att nu springer vi mot en ny tid, bestäm att nu gör vi vad vi kan för att det ska finnas abborrar kvar i sjöarna. Lax kvar i havet. Bestäm att ditt barnbarn ska kunna få barn och leva med något som heter natur. Peka med hela jävla handen.

FN:s klimatpanel har offentliggjort en delrapport i Köpenhamn. Det borde ha blivit skrik överallt : Mayday, mayday, mayday!

Det blev en viskning.

Vi är på väg mot en fyra graders temperaturhöjning – det innebär inte fler timmar på stranden med snygg solbränna. Det innebär oerhörda fruktansvärda konsekvenser för mänskligheten. Du kommer inte undan. Du går inte fri.

Mayday, mayday, mayday!

Men ännu finns hopp. Det finns det. Lite tid har vi kvar med gröngräset. Om vi minskar växthusgasutsläppen med cirka 50 procent till 2050 kan värmehöjningen stanna vid två grader. Det är ett bättre senario. Nog måste vi dit. Allihopa och tillsammans och nu.

Det regnar utomhus. Skitväder. Jag vill ha nya stövlar, fast jag har ett par. Världen är bokstavligt sjuk och jag går på jorden men ändå är allt precis som vanligt. Dricker kravmärkt kaffe efter pannkaksmiddagen och hoppas det spelar någon roll ändå, på något vis.

Lina Norberg Juuso

Journalist och student på Mittuniversitetet. Tvåbarnsmor som älskar danska kriminalserien Dicte på TV4. linanj79@hotmail.com

Mer läsning

Annons