Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KA Westerberg ännu i högform

/
  • Trots 36 år i Hassela var det i går kväll första gången som levande legenden KA Westerberg  höll ett föredrag för Hasselabor. Förre kyrkoherden Karl Åkerblom fick honom till det.

Visst sade 76-årige KA Westerberg att han är glad över att hans tid snart är över men de 50-talet församlade på Hasselagården i går kväll kunde konstatera att han har engagemanget, slagfärdigheten och skärpan i behåll.

Annons
Det var för 36 år sedan som han etablerade Hasselakollektivet i bygden.
Så lång tid har ingen liknande rörelse varit verksam. Nu har jag i ett och ett halvt år velat att mina medarbetare ska ta över men de vill det inte.
Han är bitter över att villkoren ändrats.
Nu driver vi förvaring i stället för rehablitering.
Hasselakollektivet får ta hand om ungdomarna i cirka tre månader. Förr skickade kommunerna dem för vård i två - tre år inklusive en utbildningstid på Forsa folkhögskola. Anställda och elever har på senare år halverats.
Kommunerna har börjat att skicka de unga på öppenvård till Estland och Litauen. Detta för att spara men det blir enbart kortsiktigt.
Snart är det väl även dags för gamla och handikappade att skickas dit.
Under åren har kollektivet haft över 1000 ungdomar. Resultatet var en given fråga i går kväll.
Socialstyrelsen med flera har beräknat att vi räddat 80 procent från drogerna. Det tror jag inte på. Rätt svar är snarare 50 - 150 procent.
Med 150 procent menar Westerberg att anhöriga som föräldrar och syskon också rehabiliterats när väl kollektivet lyckats.
Han oroas över samhällsutvecklingen.
1,5 miljoner i arbetsför ålder är utanför arbetsmarknaden. De tre miljoner som arbetar ska försörja de sex miljoner som inte gör det.
Det håller ju inte.
KA Westerberg kvarstår som socialdemokrat men sade att sakfrågor är viktigare än partitillhörighet.
Vid träffen visades filmen Utmaningen från 1977. Tyvärr uppkom teknikproblem.

Mer läsning

Annons