Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnvapenkatastrof i sikte, säger chefen för IAEA

FN:s stora nedrustningskonferens om kärnvapen har inte lyckats med att enas ens om dagordning efter en veckas arbete.
—  I en tid när det handlar om överlevnad är det perverst att en vecka har ägnats dagordningen, säger chefen för atomenergiorganet IAEA, Mohammed ElBaradei.

Annons
Konferensen i New York är en kontrollstation för avtalen om ickespridning och nedrustning av kärnvapen. Företrädare för 188 länder deltar, men någon nedrustning tycks inte vara på gång.
ElBaradei fruktar att världen är på väg mot en katastrof genom kärnvapen, om en effektiv kontroll av tekniken för framställning av dem inte kommer till stånd.
Både USA, som slår vakt om sina egna kärnvapen, och länder som Iran vilka tycks bevaka sin rätt att någon gång i framtiden tillverka sådana motsätter sig IAEA:s förslag att införa ett femårigt förbud mot anrikning av uran och produktion av plutonium.
Även Frankrike, Australien, Kanada, Brasilien, Japan och Nederländerna säger nej till förslaget eftersom de inser att det skulle ändra deras egna kärnkraftsprogram.

Terrorism
ElBaradei fruktar att en rad länder är på väg att skaffa kunskap om produktion av anrikat uran och vapenvärdigt plutonium.
Även om de utåt säger att de inte har för avsikt att framställa kärnvapen, får de förmågan att med kort varsel ändra sin politik.
 Under de nästa tio till tjugo åren kommer många länder som officiellt inte har kärnvapen i realiteten ändå att vara kärnvapenmakter. Det är ett recept för katastrof, säger ElBaradei.
Avtalet om ickespridning och nedrustning (NPT) är föråldrat och måste anpassas till den nya hotbilden med pariastater och terrorism, anser generalsekreteraren Kofi Annan. Den översynen är egentligen den pågående konferensens uppgift, men det är tvivelaktigt om de församlade delegaterna klarar av den.

Bush
När NPT formulerades för 35 år sedan fanns bara fem kärnvapenmakter, USA, Sovjetunionen, Kina, Frankrike och Storbritannien. Senare har Indien, Pakistan och Israel tillkommit men de har aldrig undertecknat ickespridningsavtalet. Nordkorea, som då och då säger sig ha kärnvapen, har utträtt ur NPT.
Ordförande för konferensen i New York är den brasilianske diplomaten Sergio Duarte. Han konstaterade i fredags att den första veckan gått utan något som helst resultat. Nu pågår försök bakom kulisserna att enas om dagordning, men schemalagda möten återupptas inte förrän på torsdag.
Det största hotet mot konferensen är president Bushs allmänna motvilja mot internationella institutioner och avtal som binder USA samt Frankrikes vägran att nedrusta sina kärnvapen.

Mer läsning

Annons