Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnvapenkonferens i FN igen

Avtalet om ickespridning av kärnvapen (NPT) fyller 35 i år. Det ska bara finnas fem kärnvapenländer enligt avtalet. I verkligheten blir de fler och fler. De kommande veckorna ska utrikesministrar från 188 NPT-anslutna länder diskutera hur man ska blåsa liv i pakten.

Annons
Den så kallade granskningskonferensen hålls 227 maj i FN i New York. Bland andra FN-chefen Kofi Annan har uttryckt farhågor för att NPT håller på att bli totalt verkningslöst. Pakten, som slöts 1968 och trädde i kraft 1970, skulle hindra kärnvapenrustning i länder som inte hade kärnvapen. Samtidigt skulle kärnvapenmakterna USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien skrota sina vapen i god takt.
Sedan dess har minst fyra länder till skaffat sig kärnvapen: Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea.

Mot sin vilja
Och avrustningen går långsamt. Så långsamt att exempelvis Tyskland nu bönar och ber om att äntligen slippa kärnvapen. Inför konferensen i FN har såväl regeringspartierna som den liberala oppositionen uppmanat utrikesminister Joschka Fischer att be USA dra tillbaka de cirka 150 kärnvapen som är stationerade i Tyskland. Det skulle kunna blåsa liv i NPT, tror tyskarna.
Andra rör sig i motsatt riktning: I Storbritannien uppges premiärminister Blair i hemlighet ha sagt ja till en ny generation kärnvapen. De beräknas kosta bortåt 140 miljarder kronor.
Iran hotade i lördags att återuppta urananrikningen, trots att både Europa och USA misstänker att det är en förberedelse för tillverkning av kärnvapen.

Trots
Nordkorea har slängt ut atomenergiorganet IAEA:s inspektörer och dragit sig ur NPT och säger numera rent ut att det har kärnvapen. I söndags testade nordkoreanerna en kortdistansrobot, som hamnade i Japanska sjön. En långdistansrobot provsköts redan 1998.
Den amerikanska militära underrättelsetjänsten bedömer att en nordkoreansk robot med kärnstridsspets skulle kunna nå USA, fick kongressen veta förra veckan.
Trots detta har demokrater hittills utan framgång uppmanat president Bush att låta utrikesminister Condoleezza Rice och inte någon underhuggare företräda USA på granskningskonferensen, så att ingen ska få för sig att inte USA menar allvar med NPT.

Kennedy varnade
Redan 1961 stod USA:s dåvarande president John F Kennedy i FN och påpekade att mänskligheten hade möjlighet att utrota sig själv vilket ögonblick som helst.
 Varenda man, kvinna och barn lever under ett nukleärt Damoklessvärd som hänger i den tunnaste av trådar. Den kan skäras av när som helst, av en olyckshändelse, av en felbedömning eller av vanvett. Dessa vapen måste undanröjas innan de undanröjer oss, sade Kennedy för 44 år sedan.

Mer läsning

Annons