Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnvapenkonferensen saboterades av USA, Iran och Egypten

Alla förhoppningar som knutits till kontrollmötet om NPT, avtalet om icke-spridning av kärnvapen, hade kommit på skam när konferensen avslutades i fredags efter att ha pågått sedan den 2 maj.
Slutdokumentet innehöll endast en lista över ämnen som debatterats samt deltagarförteckning.

Annons
Det var inte svårt att bland de 188 länderdelegationer som deltagit höra skarpa påståenden om vem som bar skulden till fiaskot.
USA arbetade hårt för att konferensen inte skulle anta några dokument som ens nämnde besluten från 1995 och 2000 om att kärnvapenmakterna ska genomföra en verklig nedrustning av sina kärnvapen.
Iran vakade över att ingenting skulle sägas eller skrivas som antydde att Iran utgör ett hot som möjlig kärnvapenmakt.

Egypten och Israel
Egypten låste sig i kravet att Israel ska pekas ut som ett hot och utsättas för någon sorts sanktioner. Men Israel har aldrig anslutit sig till NPT.
Washington har stöd av Storbritannien, Frankrike och Tyskland i sin önskan att Iran som är anslutet till NPT avstår från att bygga upp civil kärnkraft, eftersom Iran i så fall i deras ögon kommer nära kapacitet att tillverka även kärnvapen.
Iran gjorde vid konferensen sitt bästa för att understödja Egyptens krav på fördömande av Israel:
 Det är en av vår tids ironier att ett land som har ställt sig utanför den legala ramen i fråga om ickespridning av kärnvapen agerar kraftigt mot Iran, säger den iranske FN-delegaten Javad Zarif till Reuters.

Stöd till Iran
Många länder från tredje världen uttalade sitt stöd för Irans hållning i frågan om uppbyggnad av kärnkraft.
Chefen för FN:s organ för kontroll av kärnkraften IAEA Mohammed ElBaradei var inte över sig förvånad över fiaskot för de 188 delegationerna:
 Folk trodde att de kunde ordna upp saken genom normala överläggningar, men problem som rör kärnvapenspridning löses bara när de främsta ledarna deltar och agerar, sade ElBaradei och uppmanade världens ledare att anslå tid i september, när de möts vid FN, åt frågan.
Generalsekreteraren Kofi Annan instämmer i ElBaradeis önskan: nästa rond i frågan går vid FN i New York i september.

Mer läsning

Annons