Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kasst självförtroende? Grattis – du är trendig

/

Har noterat att flera tidningsartiklar börjat handla om att vi måste acceptera att det är svårt att vara människa ibland och det är OK och som det ska vara.

Annons

Min egen trendspaning: Havererat självförtroende och sargad självkänsla tar steget från skampålens bespottade scen till att bli trendigt. Vi kommer äntligen få se en utveckling där vi får vara kompletta människor och duga precis som vi är – med alla våra ruttna själsliga skavanker.

Vi behöver inte längre sträva efter att bli hurtfriska individer som är ständigt lyckliga, vi behöver inte gå omkring och (försöka) tycka att man själv är så himla hääääääärlig hela tiden. Vi kommer få ha vårt bajsbruna självförtroende ifred.

Det här efter år med hurtfriska meningslösa och lögnaktiga feel good-mantran om att bara vi älskar oss själva så kommer allt i våra liv bli bra (omvänt – om du mår dåligt är det ditt eget fel – så otroligt cynisk livssyn). Det är dags att slänga alla naiva självhjälpsböcker om självkänsla skrivna av självutnämnda profeter. För vi har ju märkt att fast vi försöker starta varje morgon genom att peppa vårt ego så finns det massa dagar då själen visar fusk U finger och är en besvärlig trulig tonåring som vägrar anpassar sig och målar sig kolsvart kring ögonen. Och då känner vi oss ännu mer misslyckade – varför kan vi inte bara må bra nu när det är så enkelt? Självanklagelser som spär på det gråa och så börjar kampen om och om igen.

Vi är människor. Det innebär att vi har en massa känslor – även jobbiga sådana. Att vara människa är att vara komplex och att ha olika färger inom oss. Att ha (viss) ångest är en del av vårt livsvillkor. Så är det för alla med blod och hud och det är inget vi kan bota. Då botar vi oss från själva mänskligheten.

DN har i september haft en bra serie om självförtroende och självkänsla. Där konstaterar bland annat psykolog Rikard Wicksell att självkänsla och självförtroende varierar genom livet – det viktiga är att kunna strunta i det och agera i alla fall. Självförtroende är en känsla – ingen absolut sanning.

Det viktiga enligt en av Rickard Wicksell är att vara juste mot sig själv, att ha ett accepterande förhållningssätt till de negativa känslorna som faktiskt kan vara svåra att påverka eller ändra på. Livskvalitén ökar hos människor som lärt sig hantera negativa tankar. Det gäller att göra betydelsefulla saker i vardag – och göra dem oavsett om självkänslan är på topp eller inte.

Kom ihåg: Skorpan i Bröderna Lejonhjärta tvivlade på sig själv, men han agerade i alla fall.

Mer läsning

Annons