Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd-ledaren kritisk mot regeringens agerande för kidnappad

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund tycker att regeringen är för passiv i sitt stöd till den kidnappade svensk-irakiske politikern Minas Ibrahim al-Yousifi och hans familj.

Annons
 Jag förväntar mig att regeringens främsta företrädare markerar tydligare i det här sammanhanget. Det är en svensk medborgare som är kidnappad. Han ska ha stöd av den svenska regeringen, och det stödet behöver graderas upp, säger Göran Hägglund till TT.
Vid lunchtid på lördagen deltog Hägglund i en manifestation för al-Yousifi i Rådhusparken i Jönköping. Omkring 100 personer hade samlats, bland dem även riksdagskvinnan Carina Hägg (s). Deltagarna pinades av bitande vinterkyla.
 Det snöade inte, men det var så kallt att man nästan inte kunde tänka klart, säger den kidnappades dotter Vivian al-Yousifi till TT.

"Tydligare stöd"
Talarna vid manifestationen vädjade om att Minas Ibrahim al-Yousifi ska släppas fri.
 Jag hoppas att de signalerna kommer fram till kidnapparna, säger Vivian al-Yousifi.
Göran Hägglund anser att regeringen borde vara tydligare i sitt stöd till den kidnappades familj.
 Jag har inte hört någon regeringsrepresentant säga någonting, utom att de inte vill kommentera fallet. De ska självklart markera att svenska folket står upp bakom sina medborgare, och kräva att den kidnappade friges. Det är jag säker på att de hade gjort om den kidnappade hade haft ett mera svenskklingande namn, säger Hägglund.
Minas Ibrahim al-Yousifi är ledare för det kristdemokratiska partiet (CDP) i Irak. Enligt hans barn i Jönköping pågår nu en form av förhandling med kidnapparna, som sänkt kravet på lösesumman från motsvarande 27 miljoner kronor till 2,7 miljoner.

Vill inte kommentera
UD:s presstjänst ville på lördagen inte ge någon kommentar om Minas Ibrahim al-Yousifi.
Han flydde till Sverige 1984 och är svensk medborgare, men återvände till Irak efter Saddam Husseins fall 2003. Han kidnappades under en resa från Bagdad den 28 januari. I två videofilmer, som släppts till nyhetsbyråer och tv-bolag, har Minas Ibrahim al-Yousifi vädjat om hjälp att bli fri. Han säger att han riskerar att bli dödad av kidnapparna.

Mer läsning

Annons