Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KI räknar med snabb räntesänkning

Statliga Konjunkturinstitutet räknar med att Riksbanken sänker reporäntan med 0,5 procentenheter inom den närmaste tiden.
Det skulle ge 15 000 fler jobb, enligt institutets senaste prognoser.

Annons
 Jag vet inte vad Riksbanken kommer att göra men vi lägger in en rekommendation om vad vi tycker är en väl avvägd reporänta, säger Konjunkturinstitutets (KI) chef Ingemar Hansson.
TT: Men är inte er rapport med en reporäntesänkning med 50 punkter en riktig bredsida mot Riksbanken?
 Bredsida och bredsida. Vi gör vår egen analys och har bland annat en hög kompetens när det gäller arbetsmarknaden. Jag ser fram emot en fortsatt stimulerande diskussion, säger Hansson.

Onödigt många utan jobb
Den svaga arbetsmarknaden och låga framtida löneökningar som inte driver på inflationen gör enligt Hansson att räntan kan sänkas utan att inflationsmålet riskeras:
 Arbetslösheten är betydligt högre i dag än vad den behöver vara för att hålla inflationen i schack. Kanske har vi 50 000 arbetslösa utöver vad som krävs för att nå 2 procents inflation.
 Vi har en något annan inflationsprognos än Riksbanken med bland annat en lägre prognos för löneutvecklingen 2006. Det är en stor och viktig skillnad när det gäller inflationsbedömningen på sikt.
En sänkning skulle enligt KI innebära både att inflationen kommer närmare målet på två procent och att den konjunkturella arbetslösheten sjunker snabbare än den skulle ha gjort i annat fall.

Lite sent
Fast egentligen är det väl sent att nu sänka reporäntan, medger Hansson:
 Det hade varit bättre om vi sänkt reporäntan för ett, två eller till och med tre år sedan. Men givet att arbetsmarknaden är så svag och inflationstrycket så lågt så tycker vi det är ett klart läge att sänka reporäntan ytterligare.
En annan rekommendation från KI är att det offentliga sparandet bör förstärkas med 10 miljarder kronor i besparingar och skattehöjningar 2006. Skälet är att de offentliga finanserna nu ligger långt från målet om ett överskott på två procent av BNP.
Men denna rekommendation har försiktigtvis inte lagt in i kalkylerna:
 Om regeringen följer vår rekommendation blir tillväxten lite lägre. Men Riksbanken har då utrymme för att kompensera detta med en lägre ränta, säger Ingemar Hansson.

Osäkerhet om oljepriset
En annan fråga som oroar KI är det stora antalet förtidspensioneringar:
 Det vore bättre om vi kunde hålla kvar så många som möjligt på arbetsmarknaden så att det finns tillväxtmöjligheter framöver, säger KI-chefen.
KI räknar i sina prognoser med en god tillväxt de närmaste åren med en åtföljande ljusning på arbetsmarknaden. BNP väntas öka med 3,0 procent i år och 2,9 procent nästa år.
Givet reporäntesänkningen räknar KI med att sysselsättningen ökar med drygt 20 000 personer i år och drygt 40 000 personer nästa år.
De viktigaste osäkerhetsfaktorn i KI:s prognoser är framför allt oljeprisets utveckling, där ett högre pris än väntat kan dämpa tillväxten i världsekonomin.

Mer läsning

Annons