Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kidnappad svensk fruktar snar avrättning

Ännu en videoupptagning av den i Irak kidnappade svensken Minas Ibrahim al-Yousifi offentliggjordes på onsdagen.
Inför kameran säger han sig frukta att han snart kommer att avrättas.

Annons
På den senaste filmen framträder al-Yousifi återigen framför en banderoll med terrorgruppens namn. Till skillnad från förra gången har han dock inget vapen riktat mot sitt huvud.
 Till alla hederliga medborgare i världen och i Irak, till kungen av Sverige och påven Johannes Paulus.
 Jag har överlämnats till Irakiska hämndbrigadernas dödspatrull. Det betyder att min död och min avrättning fullbordas, säger han.
Han vädjar därefter om hjälp om räddning ur plågan. Det framgår inte när filmen är gjord.
Videofilmen vidarebefordrades av nyhetsbyrån Reuters till TT. Den förra filmen med al-Yousifi kom också från Reuters, som då hade kommit över filmen i Irak.

Återvände
Minas Ibrahim al-Yousifi flydde från Irak till Sverige 1984, men återvände efter Saddam Husseins fall 2003. Han är i dag ledare för det kristdemokratiska partiet CDP i Irak. Det var under en resa efter ett möte i Bagdad med anledning av det irakiska valet, där CDP för övrigt avstod från att delta, som al-Yousifi rövades bort den 28 januari.
Han har tidigare ringt hem till familjen i Jönköping. Då har kidnapparna framfört krav på att USA ska lämna Irak och ersättas av FN-personal. Kraven omfattade också en lösesumma på 28 miljoner kronor.

Särskilda problem
UD bekräftar att man känner till videon, men ger inga ytterligare kommentarer. Kidnappningen utreds av Rikskriminalen. Där är man också tystlåten.
 Utredningen fortsätter som förut. Vi gör olika saker, men exakt vad vill jag inte gå in på, säger Johan Grenfors, polisöverintendent på enheten för utredning och spaning.
Flera av de poliser som jobbar med fallet har tidigare erfarenhet av kidnappningar utomlands, som när missionärsparet Paulina och Daniel Brolin kidnappades i den i ryska delrepubliken Dagestan 1998. Det är dock första gången man jobbar med en kidnappning i Irak.
 I ett land som Irak är det särskilda problem. Till exempel är det ett väldigt ungt rättsväsende, säger Johan Grenfors.

Mer läsning

Annons