Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kidnappare kan få 12 års fängelse

Den 43-årige man som erkänt att han kidnappade Siba-direktören Fabian Bengtsson bör dömas till 12 års fängelse.
Det yrkade åklagaren på när rättegången i Göteborgs tingsrätt avslutades på torsdagen.

Annons
 Det handlar om ett frihetsberövande av det grövre slaget. Fabian Bengtsson har utsatts för en exempellös integritetskränkning, sade kammaråklagare Peter Larsson.
Han anser att det Bengtsson utsatts för, att sitta instängd i en ljudisolerad låda i 17 dygn, saknar motstycke i svensk rättshistoria.
 För mig är det närmast obegripligt att Fabian Bengtsson kan sitta här och berätta efter vad han varit med om. Fabian Bengtsson är en väldigt stark person. De flesta av oss hade varit helt knäckta, sade Larsson.
Kidnappningen var enligt Larsson ett angrepp mot det öppna samhället.
 Jag vill inte ha ledare som lever bakom murar och mörka pansarglas. Jag vill att Sibas vd ska kunna bo mitt i stan, promenera till sin bil och köra till jobbet.

Jämför kidnappningar
Kidnappningar är ovanliga och det finns mycket få rättsfall. Ett sådant är då direktörssonen Erik Westerberg 2002 kidnappades i Stockholm och hölls fången i fyra dygn i en stuga. Den gången dömdes tre män till vardera 12 års fängelse.
Åklagaren hävdar att Bengtssons fall är allvarligare i vissa hänseenden, bland annat handlar det om en längre tids fångenskap. Men Westerbergfallet innehöll mer allvarliga hot, om avrättning.
 Här skiljer sig vår bedömning något från åklagarsidan, sade advokat Thomas Wilton, Bengtssons målsägandebiträde.
 Fabian Bengtsson har hållits fången av en beväpnad person som var beredd att ta livet av honom. Vi menar att de hot han utsatts för inte var mindre än i Westerbergfallet, bara subtilare och mer finessrika, sade Wilton.

Nedtonad roll
Också en 25-årig man är åtalad för kidnappningen. Både han själv och 43-åringen har tonat ner hans roll.
Åklagaren godtar att 25-åringens delaktighet är mindre.
 Men om det ska påverka straffets längd överlämnar jag till tingsrätten att bedöma, sade Larsson.
Advokat Claes Östlund, som försvarar 43-åringen, menar att 12 års fängelse är ett alldeles för strängt straff. Kidnappningen var inte professionellt genomförd och ett lämpligt epitet på 43-åringen kunde vara "den vänlige kidnapparen", menar Östlund. Straffet bör stanna kring sex års fängelse, anser han.
Advokat Leif Silbersky, som försvarar 25-åringen, yrkar på att han ska frias. Han hävdar att 25-åringen befann sig i en nödsituation och att det var hans förtjänst att dramat fick en lycklig upplösning.
Den 27-åring som åtalats för försök till grov utpressning bör enligt åklagaren få ett längre fängelsestraff. Hans försvarare advokat Mikael Nilsson yrkade på frikännande.
Dom faller den 15 juli.

Mer läsning

Annons