Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina fördömer USA:s importrestriktioner

Kina fördömde på lördagen USA:s beslut att återinföra importkvoter för tre kategorier av kinesiska textilier. Åtgärden strider mot Världshandelsorganisationen WTO:s regler enligt den kinesiska regeringen, som samtidigt förbehöll sig rätten att vidta motåtgärder och uppmanade Washington att tänka om.

Annons
"Detta är utan tvivel ett extremt dåligt prejudicerande beslut och kommer att allvarligt hota det multilaterala handelssystemet. Den kinesiska regeringen förbehåller sig rätten att tillgripa ytterligare åtgärder inom WTO:s ramar", sade en talesman för den kinesiske handelsministern på departementets hemsida.
I fredags återinförde USA kvoter på tre kategorier av kinesiska textilier. Detta tillkännagavs av den amerikanska statens Kommission för tillämpning av textilavtal (Cita).
 Dagens åtgärd av Cita bevisar denna administrations beslutsamhet att jämna marken för amerikansk industri genom att driva igenom våra handelsavtal, förklarade USA:s handelsminister Carlos Gutierrez.

Konsultationer
 Vi ska hålla konsultationer med kineserna för att hitta en lösning som tillåter en utveckling i god ordning i en kvotfri miljö, tillade han.
Kvoterna införs dock i slutet av maj, oavsett konsultationerna, har USA klargjort. De kommer att vara i kraft ända till årsskiftet om konsultationerna inte leder till någon lösning.
De tre kategorier som berörs är kinesiska blusar, byxor av bomullstyg samt vissa kategorier underkläder.
WTO-reglerna ger ett land möjlighet att begränsa ökningen av textilimporten från Kina till 7,5 procent årligen. Det accepterades av Kina som en förutsättning för att landet skulle komma med i WTO. Preliminära siffror visar att den amerikanska importen av bomullsbyxor från Kina ökade femtonfalt under årets första fyra månader.

Kraftig ökning
Chong Quan, talesman för det kinesiska handelsdepartementet, hävdade att Kinas export av de tre varukategorierna inte orsakat några störningar på den amerikanska marknaden. Han sade att beslutet kommer att skada kinesiska företags intressen och "allvarligt minska det kinesiska folkets och näringslivets tilltro till den internationella handelns villkor".
Bushregeringen har stått under hårt tryck att minska handelsunderskottet med Kina som uppgick till 162 miljarder dollar (1 180 miljarder kronor) förra året. Regeringens beslut välkomnades av amerikanska textilföretag medan kläddetaljister fördömde det och anklagade Bushregeringen för att strunta i deras synpunkter.
Kina fördömde kraftigt importkvoterna redan när USA tillkännagav sina avsikter för sex veckor sedan. Detta luktar styrning av handeln och är ett slag mot WTO:s strävan att liberalisera den globala handeln, invände Peking.
EU strävar också efter att införa kvoter mot de kinesiska textilierna, bara några månader efter det att textilexporthindren hävdes vid nyår i enlighet med Världshandelsorganisationen WTO:s strävan att skapa handelsfrihet.

Mer läsning

Annons