Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina och Ryssland värjer sig mot västdominans

Kinas och Rysslands ledare skrev på fredagen under en deklaration som fördömer någon enskild nations försök att "dominera den internationella politiken".
Det rådde inget tvivel om att formuleringen var riktad mot USA.

Annons
I sin gemensamma deklaration, rubricerad "Den internationella ordningen i det 21:a århundradet", riktade Rysslands president Vladimir Putin och den kinesiske statschefen Hu Jintao hård kritik mot västmakternas försök att lägga sig i deras angelägenheter.
De båda presidenterna, som under det kalla kriget var västmakternas värsta politiska fiender, fördömde den dubbelmoral de ansåg präglar västvärldens kamp mot terrorismen, och sade att mänskliga rättigheter måste sättas i relation till varje lands egna traditioner.
Hu Jintao sade efter mötet med Putin att deklarationen är mycket viktig för att fördjupa det strategiska samarbetet mellan deras båda länder.
Den kinesiske ledaren ska i nästa vecka delta i G8-mötet i Skottland.
Uttalandet tycks vara ännu en bekräftelse på de allt kyligare relationerna mellan USA och Ryssland. Inte minst retar sig Putin på USA:s oförblommerade stöd till demokratirörelser i de före detta sovjetrepublikerna.
Visserligen är Ryssland en viktig allierad till USA i kampen mot terrorismen, men Putin har ännu inte fått väst att erkänna den ryska krigföringen i Tjetjenien som en del i denna antiterrorkamp.
Det ansträngda förhållandet mellan USA och Kina har mest ekonomiska orsaker, men Kinas politik gentemot Taiwan och brott mot de mänskliga rättigheterna stör också USA. Regeringen i Washington är starkt emot EU:s planer på att slopa vapenembargot mot Kina.

Mer läsning

Annons