Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kirgizistans president vill förhandla efter våldsamheter

"Ingen kan hindra mig att besvara våld med våld", skriver den extreme tjetjenske separatistledaren Sjamil Basajev i en exklusiv TT-intervju. Han antyder att nya terrordåd är att vänta i Ryssland nu när den moderate tjetjenske ledaren Aslan Maschadov dödats.
Kirgizistans president Askar Akajev bjöd landets opposition till förhandlingar på måndagen. Demonstranter intog nya byggnader i landets näst största stad i protest mot landets omtvistade parlamentsval.

Annons
"Det är Ryssland som har startat det här kriget och alla 'nycklar' till fred finns i Kreml", skriver Basajev i intervjun, som TT erhållit per e-post via separatisthemsidan kavkazcenter.com, där den även publicerades på måndagen.
"Att det inte har varit några stora diversioner den här hösten och vintern är Maschadovs förtjänst och inte den ryska säkerhetstjänstens. I november tillbringade vi tolv dagar tillsammans och jag förpliktade mig att inte störa honom i 'förhandlingsprocessen om att få slut på kriget', som Rysslands ledning erbjöd honom i hemlighet via medlare. . . Maschadov dog som resultat av russisternas lömskhet, på grund av sin överdrivna fredssträvan, och jag är nu fri från mina åtaganden", skriver Basajev som uppger att han befinner sig i Tjetjenien.
Basajev har tagit på sig många terrordåd, som han själv kallar för 'diversioner'. Det blodigaste ägde rum i september på en skola i Nordossetien, inte långt från Tjetjenien.
Samtidigt skriver han att "många inser att för att hålla ut och vinna i detta krig så måste man använda fiendens vapen mot honom och verka med hans metoder".
Han säger sig aldrig ha träffat Usama bin Ladin.
"Fast jag skulle väldigt gärna lära känna honom. Eftersom Putin har 'utsett' honom till min befälhavare. Jag vet en sak, han kan inte vara illgärningsman eftersom hans ansikte på alla fotografier som jag har sett utstrålar starkt ljus", skriver Basajev, som avslutar intervjun med att gratulera Sverige till att vara ett av de få länder som inte är rädda för att kritisera Ryssland.
"Jag har alltid framför allt förknippat Sverige med tre ord: Abba, Volvo och Saab. . . Förbli fria!".
Den tjetjenske krigsherren Sjamil Basajev har under de senaste åren främst kommunicerat med omvärlden via hemsidan Kavkazcenter.com. I ett brev på denna hemsida har han bland annat tagit på sig gisslandramat på en skola i Beslan i södra Ryssland i september och gisslandramat på en teater i Moskva hösten 2002.
Sidan har också varit först med att publicera vissa videoinspelningar med Basajev, till exempel en i förra månaden där han sade att han levde, efter det att ryska medier skrivit att han troligtvis var död. Någon 100-procentig garanti för att brevet är äkta finns inte, men brev som undertecknas av Sjamil Basajev och publiceras på sidan anses komma från honom. I oktober intervjuade till exempel kanadensiska The Globe And Mail Basajev via Kavkazcenter.
TT skickade en förfrågan till sidans webmaster och frågade om det gick att intervjua Sjamil Basajev. Webmastern bad oss skicka frågorna på ryska och det gjorde vi. Senare fick vi ett mejl om att de vidarebefordrats till Basajevs medhjälpare. Efter fem dagar fick TT en fem sidor lång intervju undertecknad Sjamil Basajev. För att vara så säkra som det går att vara på brevets äkthet bad vi Kavkazcenter publicera intervjun först, vilket skedde på måndagsförmiddagen.
(TT)
Akajev beordrade myndigheterna att utreda anklagelser om fusk i det omtvistade parlamentsvalet nyligen, som har vållat en våg av protester i de södra delarna av landet. Valet hölls 27 februari och 13 mars.
 Myndigheterna är redo för förhandlingar med oppositionen när som helst, sade presidentens talesman Abdil Segizbajev i kirgizisk tv.
Men oppositionsledaren Kurmanbek Bakijev sade att det var en avledande manöver eftersom Akajev inte själv erbjudit oppositionen förhandlingar.
 Vi kommer bara att gå med på diskussioner med presidenten eftersom det är han som bestämmer allt, sade Bakijev till AFP.
På måndagen flydde polis och tjänstemän när oppositionsanhängare i landets näst största stad Osj i söder stormade en regional administrativ byggnad och polisens högkvarter. De kring tusen demonstranterna brände Akajevs porträtt och slog sönder fönster enligt Reuters. Oppositionsanhängare intog också en flygplats utanför Osj.
I den närliggande Dzjalal-Abad samlades kring 3 000 personer enligt AFP och lyssnade till uppviglande tal intill de pyrande resterna av en polisstation som demonstranterna tände eld på natten innan. Då ledde våldsamma sammandrabbningar till flera dödsfall enligt båda sidor, men uppgifterna har inte kunnat bekräftas av oberoende källor.
Demonstrationerna pågår främst i söder, där en betydande del av befolkningen är uzbeker.

Mer läsning

Annons