Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kirgizistans president vill förhandla efter våldsamheter

Kirgizistans president Askar Akajev bjöd landets opposition till förhandlingar på måndagen. Demonstranter intog nya byggnader i landets näst största stad i protest mot landets omtvistade parlamentsval.

Annons
Akajev beordrade myndigheterna att utreda anklagelser om fusk i det omtvistade parlamentsvalet, som har vållat en våg av protester i de södra delarna av landet. Valet hölls 27 februari och 13 mars.
 Myndigheterna är redo för förhandlingar med oppositionen när som helst, sade presidentens talesman Abdil Segizbajev i kirgizisk tv.
Men oppositionsledaren Kurmanbek Bakijev sade att det var en avledande manöver eftersom Akajev inte själv erbjudit oppositionen förhandlingar.
 Vi kommer bara att gå med på diskussioner med presidenten eftersom det är han som bestämmer allt, sade Bakijev till AFP.

Byggnader stormas
Till Interfax sade Akajevs presstjänst dock att presidenten anser att vissa inte är nöjda med valresultatet och därför försöker sätta press på regeringen.
 Det har lett till olagliga aktioner, massmöten och angrepp på poliser som gör sin plikt för att upprätthålla ordningen, sade Akajev enligt Interfax.
På måndagen flydde polis och tjänstemän när oppositionsanhängare i landets näst största stad Osj i söder stormade en regional administrativ byggnad och polisens högkvarter. De kring tusen demonstranterna brände Akajevs porträtt och slog sönder fönster enligt Reuters. Oppositionsanhängare intog också en flygplats utanför Osj.

Dödsoffer
I den närliggande Dzjalal-Abad samlades kring 3 000 personer enligt AFP och lyssnade till uppviglande tal intill de pyrande resterna av en polisstation som demonstranterna tände eld på natten innan. Då ledde våldsamma sammandrabbningar till flera dödsfall enligt båda sidor, men uppgifterna har inte kunnat bekräftas av oberoende källor.
Demonstrationerna pågår främst i söder, där en betydande del av befolkningen är uzbeker. De rikare norra delarna av landet med huvudstaden Bisjkek har förblivit lugna.
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har kritiserat parlamentsvalet, bland annat för att det förekom uppenbara röstköp. Det har spekulerats om huruvida Kirgizistan kan bli nästa land i före detta Sovjetunionen där en korrupt regim störstas på fredlig väg såsom i Ukraina i höstas och Georgien ett år tidigare. Akajev har åtskilliga gånger uttryckt oro för en "orange revolution" i Kirgizistan och varnat för att det kommer att leda till inbördeskrig.

Mer läsning

Annons