Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar sig bra trots tsunamin

Han höll på att jobba ihjäl sig i Sverige. Nu lever Kent Ulander ett lugnare liv med sin nya kärlek i Thailand. — Jag ville ge mig själv några bra år, säger han.

Annons
Tsunamin slog hårt mot byn Kamala i Phuket, men Kent Ulander från Kramfors hade tur. Vågen stannade några meter från huset där han bor med Oh, sin sambo sedan drygt sex år tillbaka.
Det är en idyllisk plats. Utanför hemmet hänger orkidéer under ett tak av flätade palmblad, och klangerna från ett vindspel hörs i vinden.
Bakgrunden till Kent Ulanders flytt utomlands var åratal av hårt arbete hemma i Kramförs. Kent var åkare och hade både taxirörelse och lastbilar.
Men han nöjde sig inte med det. Han var även med om att starta Taxi Västernorrland och satt i bolagets styrelse, han var trafikchef för beställningscentralen i Kramfors och ordförande i dotterbolaget där, och dessutom var han engagerad i Svenska taxiförbundet.
1990 sprack hans äktenskap, och Kent började fundera över sitt liv.
Var det detta jag jobbat som en dåre för? Att sitta ensam i ett hus på 160 kvadrat och stirra in i väggen?
En resa till Thailand blev till flera, och för cirka tio år sedan träffade han sin nuvarande sambo.
Han beslöt sig för att avveckla sin rörelse och flytta dit när han fyllde 55 år 1997.
Frågan var bara vad jag skulle göra i Thailand. Man kan inte gå från att jobba 120 timmar i veckan till att sitta och göra ingenting, då blir man tokig efter ett tag, säger Kent.
Under de första åren i landet ordnade han båtutflykter med övernattning ombord för svenska turister, men numer har han bara några få bilar och mopeder till uthyrning.
Han trivs med livet och saknar inte Sverige.
Barn och barnbarn finns i Sundsvall respektive Norrtälje och när han nu träffar dem kan de umgås i lugn och ro. Kent upplever att han ser dem mer nu än när han bodde i Kramfors.
Då hade jag aldrig tid med dem.
Kent Ulander hade tidigare semestrat i många länder i olika världsdelar, men för Thailand blev han fast.
Det är inget man kan ta på. Det är helheten. Klimatet, maten... Och att man bor billigt! säger han.

Mer läsning

Annons