Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för nya israeliska bostäder på Västbanken

Samtidigt som Israels regering planerar för att tömma bosättningarna i Gazaremsan har den givit klartecken till att bygga 3 500 nya bostäder på ockuperad mark på Västbanken.

Annons
 Vi kommer att fortsätta att bygga ut Maale Adumin, Gush Etzion och Ariel, för dessa områden kommer aldrig att överföras till Palestinska myndigheten, sade en anonym tjänsteman vid premiärminister Ariel Sharons kansli till AFP.
Maale Adumin är den folkrikaste bosättningen på Västbanken, Gush Etzion ligger söder om Jerusalem och Ariel på norra Västbanken.

Stärkt grepp om Jerusalem
Premiärminister Ariel Sharon ska i förra veckan ha givit klartecken för det nya bostadskomplexet mellan bosättningen Maale Adumin och det arabiska östra Jerusalem. Syftet är att stärka Israels grepp om Jerusalem med omnejd.
Israel intog Jerusalem i sexdagarskriget 1967 och betraktar staden som sin huvudstad. Men palestinierna vill ha östra Jerusalem som huvudstad i en framtida palestinsk stat. Palestinierna kräver därför att Israel i enlighet med den USA-stödda fredsplanen fryser alla bostadsprojekt kring staden.

Sabotage
Den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erakat fördömde beslutet att bygga fler bostäder på Västbanken.
 Det saboterar alla ansträngningar som syftar till att få fart på fredsprocessen igen, sade Erakat enligt AFP.
Erakat vände sig också till den så kallade kvartetten EU, Ryssland, FN och USA som velat stoppa byggandet av bosättningar och skapa en palestinsk stat i år:
 Vi frågar kvartetten och USA:s president George Bush: vad hände med tvåstatsvisionen och hur kan vi nå fred när bosättningar och muren håller på att byggas?
Bush däremot stöder Israels planer på att behålla stora bosättningar på Västbanken runt Jerusalem som en del i en fredsuppgörelse med palestinierna.

Tulkarm överlämnat
Men även ljustecken kom på måndagen, då säkerhetsansvaret för Tulkarm på Västbanken efter förseningar överlämnades till Palestinska myndigheten. Vittnen berättade för Reuters att beväpnade palestinska poliser på kvällen började patrullera stadens gator och att de möttes av jublande invånare.
Tulkarm är den andra Västbanksstaden av fem som Israel lovat att retirera från, och en av de känsligaste eftersom den ligger precis vid gränsen mot Israel, i den israeliska "säkerhetsbarriärens" skugga.
Först ut i säkerhetsöverlämningen var det mer ensligt belägna Jeriko, där Palestinska myndigheten fick börja ta över kontrollen i mitten av den gångna veckan.

Mer läsning

Annons