Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatmötet gick i mål - till slut

FN:s klimatmöte i Lima i Peru är överens om ett slutdokument som innefattar hur länderna ska redovisa sina klimatåtaganden. Det ska bana väg för ett ambitiöst, globalt klimatavtal i Paris om ett år.(TT)

Annons

"Jag hoppas att så många länder som möjligt nu tar ansvar och formulerar sina klimatmål inom ramen för den internationella processen", säger miljöminister Åsa Romson i ett pressmeddelande om uppgörelsen.

Det krävdes nattliga manglingar på övertid - mötet drog ut mer än ett dygn över tiden - innan Perus utrikesminister Manuel Pulgar-Vidal till applåder och jubel kunde meddela att slutdokumentet godkänts. Avtalet innehåller skrivningar om hur varje land ska redovisa sina nationella klimatåtaganden tidigt nästa år samt en vägkarta för förhandlingsarbetet fram till det stora klimatmötet i Paris i december 2015.

"Katastrof undveks"

Enligt Anna Lindstedt, klimatambassadör och Sveriges delegationschef under förhandlingarna i Lima, har Sverige under förhandlingarna medlat och byggt broar mellan länder och grupper.

– Vi har ett gott renommé i kraft av vår egen ambitiösa klimatpolitik och i kraft av vårt utvecklingssamarbete och våra bidrag till klimatfinansiering. Det är väldigt mycket misstro i förhandlingarna som ofta bygger på missförstånd och motsättningar. Där kan vi bidra från svensk sida och lösa upp en del knutar, säger hon till TT.

EU:s klimat- och energikommissionär Miguel Arias Cañete är nöjd, han säger till Reuters att dokumentet är bra och kan bana väg för ett avtal i Paris. Men Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson noterar att det främst är förhandlingskrisen som lösts.

– Återigen undveks en katastrof och återigen överlever klimatförhandlingarna. Förhandlingskrisen är löst igen men inte klimatkrisen, säger han till TT.

Tvågradersmål

Överenskommelsen, döpt till Lima Call för Climate Action (ungefär Lima-uppmaningen till agerande för klimatet), ses som grunden för vad man hoppas ska bli det mest ambitiösa klimatavtalet i historien. Det ska slutas i Paris om ett år och syftar till att samla alla världens länder i samma avtal, rörande de klimatpåverkande växthusgasutsläppen. Målet är att temperaturökningen på jorden inte ska tillåtas överstiga två grader Celsius i framtiden.

I Lima har delegater från över 190 länder under två veckor försökt enas om hur deras löften om minskade klimatutsläpp ska formuleras. De hårdaste skiljelinjerna har gått mellan rika länder, som vill att utvecklingsländerna ska göra mer för att minska sina utsläpp, och de fattigare länderna som anser att de rika länderna ska bära en större del av bördan. Utvecklingsländerna ville också ha löften om ekonomisk hjälp att klara av väntade klimatförändringar - vilket de fick i sluttexten. I Lima-dokumentet heter det att de rika måste leda vägen mot minskade utsläpp och genombrott i förhandlingar, och hjälpa utvecklingsländer som Kina och Indien ekonomiskt.

– Vi fick vad vi ville, säger Indiens miljöminister Prakash Javedekar till Reuters.

Mer läsning

Annons