Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knutbylärare fall för Arbetsdomstolen

Två före detta anställda vid Knutby skola har stämt Uppsala kommun. De hävdar att de förflyttades på grund av sin tro.

Annons
Formellt är det Lärarförbundet som stämt kommunen på totalt 500 000 kronor.
De båda kvinnorna, som nu blir fall för Arbetsdomstolen, arbetade som lärare vid Knutby skola när det uppmärksammade mordet och mordförsöket i Knutby inträffade i januari 2004. De är båda medlemmar i pingstförsamlingen och hade en nära relation till mordoffret.

Inget förtroende
En tid före mordet hade Knutby skola anmälts till Skolverket. Enligt anmälaren kränktes elever både fysiskt och psykiskt, något som senare bekräftades i Skolverkets och kommunens granskningar. Det framkom också att det fanns en grupp anställda med ett auktoritärt synsätt på barnuppfostran. De som stod för denna syn var medlemmar i församlingen.
Följden för de båda kvinnorna blev omplacering. Enligt stämningsansökan fick den ena kvinnan inte fortsätta vid Knutby skola eftersom hon inte var behörig för sitt arbete och inte längre hade rektors förtroende.

Varning
Den andra kvinnan fick dessutom en skriftlig varning, baserad på ett par tillfällen då hon fysisk ingrep mot elever. Men enligt stämningsansökan kände skolledningen till och hade accepterat ingripandena. Hon varnades först när Knutby fick många rubriker.
Enligt stämningarna har båda kvinnorna straffats för att de är medlemmar i pingstförsamlingen. De var uppskattade lärare men omplacerades på grund av sin trosuppfattning.
Kvinnan som varnades har även åtalats, misstänkt för olaga frihetsberövande och misshandel. Hon misstänks för att tillsammans med en elevassistent ha tvingat in en pojke på en toalett, dragit omkull och hållit fast honom.

Mer läsning

Annons