Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KO stoppar bantningskur

Konsumentombudsmannen, (KO) förbjuder tre tidningar att fortsätta göra reklam för bantningspreparatet Algolean och hotar med 200 000 i böter vardera om annonseringen fortsätter.

Annons
Tidningsföretagen Norrtelje Tidning, Nacka Värmdö Posten och Sveagruppens Tidnings AB i Västerås har alla haft annonser för preparatet Algolean. Ett algpreparat med rent häpnadsväckande effekt om man ska tro annonstexterna.
"Så länge du äter Algolean kan du äta hur mycket du vill och ändå gå ned i vikt, dag efter dag, vecka efter vecka". "Jag bantade 19 kilo på sex veckor och åt ändå allt jag ville ha..." och liknande påståenden i marknadsföringen anser KO vara rent vilseledande och därmed i strid med marknadsföringslagen.
Må vara att det inte är tidningen som påstår att preparatet har denna effekt trots att man varken behöver motionera eller ändra näringsintaget. Men genom publiceringen av annonserna, som dessutom ser ut som vanlig nyhetstext, medverkar tidningarna till marknadsföring som strider mot god marknadsföringssed och därmed blir det hela en fråga för KO.
KO förbjuder tidningarna att fortsätta med annonseringen och sätter kraft bakom orden genom att hota med ett vite på 200 000 kronor och att dra det hela till domstol.

Mer läsning

Annons