Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kockar i tuff tävling

/

Med svettig lugg och darr på handen spritsar Per Ängsås mandelpotatispuré och dekorerar med rökt ål. När 30 sekunder av tävlingstiden återstår börjar han försiktigt skeda upp wasabivinägretten.

Annons
Mixarna väser och pannorna fräser. Deltagarna kryddar, vispar, mixar och smakar av.
De har var sin timme på sig att skapa en rätt som både är tilltalande att se på och att äta. Men trots att tidspressen är påtaglig krockar inga kockar när de vimlar mellan spishällar och kylskåp. Det råder organisation och koncentration under semifinalen i tävlingen Årets Kock 2006 i Härnösand.
Mitt bland de vitklädda och förväntansfulla yrkesmännen smyger radiokändisen och konferencieren Ulf Elfving runt i kostym och en slips med ton av moget bourgognevin.
Hurtiga frågor i mikrofon besvaras med korthuggna svar från de tävlande och värmen lägger lock på luften.
Jag känner mig inte särskilt stressad, säger Per Ängsås från Stockholm när han ännu har 45 minuter kvar av sin timme.
Per har rutin efter två tidigare tävlingsomgångar. Mycket är förberett och han väntar på att potatisen ska bli färdigkokt.
Resultatet av planering och noggrant arbete ska bli citronconfiterad hälleflundra med tomatterrin, potatis, åltarte och wasabivinägrett.
Det är inget som Per lagar i vanliga fall. Hans vardag handlar om lunchmat på personalrestaurangen OMX i Stockholm.
Det är lätt att fastna i lunchträsket. Jag vill vidga vyerna, säger han.
Förutom Per tävlade elva kockar om två åtråvärda finalplatser i går. Gymnasiets hotell- och restaurangprogram stod för lokalerna och elever från programmet assisterade både vid matlagning och servering till de sex namnkunniga kockarna i juryn.
Rätterna poängsattes från 0-20 efter smak och 0-10 för uppläggningen.
När slutsignalen närmar sig är Per fortfarande skenbart lugn, om än med ett lätt sammanbitet uttryck och en aning darr på handen.
Han klarar sig precis i tid, men några timmar senare står det klart att han inte gått vidare till final - den här gången. Vinnare i går blev Peter Johansson och tvåa Johan Karlsson, båda från Stockholm. Per Ängsås får en chans till, han och de övriga semifinalisterna ska åter bedömas till veckan för de två kvarvarande finalplatser.
Fakta/Årets Kock
Tävlingen har arrangerats i över 20 år och är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning.
Vinnaren får ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj. En studieresa och medlemskap i Föreningen Årets Kock ingår också.
140 bidrag har lämnats till årets omgång, 24 av dem valdes ut till semifinalerna.
Sex av dem går vidare till finalen i Göteborg den 1 februari.
Arrangörer är Sveriges mejeriföretag, Gastronomiska Akademien, Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare och Svenska Kockar.

Mer läsning

Annons