Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kofi Annan lanserade "global strategi" mot terror

Madeleine Albright, Hamid Karzai och Kofi Annan var kraftkornen sista dagen på konferensen mot terror i Madrid.
I det mäktiga plast- och marmorpalatset i Madrids utkant satte FN-chefen punkt för tre dagars debatt med ett FN-projekt mot terror.

Annons
Konferensen blev mest europeisk till sin natur, även om många amerikanska terrorexperter deltog. Mycket kritik har riktats mot USA för överträdelser av demokratins regler, framför allt i hanteringen av fångar från Afghanistan och Irak.
Men Madeleine Albright, utrikesminister under president Bill Clinton, slog broar mellan USA och Europa.
Med slagfärdighet och allvar underströk hon på torsdagen vikten av ett samarbete över Atlanten.
 Jag tror på Genève-konventionerna. Jag anser inte att USA ska kunna göra undantag från dem. Jag är djupt bedrövad över vad som hänt med mitt lands rykte genom Abu Ghurayb och Guantanamo.

Europa grogrund
 Men vi måste förstå varandras kulturer bättre. Speciellt vad 11 september-attentaten betydde för amerikanerna. Jag är uppvuxen i London under kriget, jag har sett bombade hus. Men för de flesta amerikaner var detta våld en helt ny upplevelse. Det förklarar deras stridsvilja.
 Europa har haft en lite annorlunda attityd. Det har fungerat som grogrund för terrorgrupper. Det finns frågor att ställa om båda parters agerande.
 Vi kan inte bekämpa terrorism ensamma det krävs samarbete! fastslog Albright.
Förre statsministern Carl Bildt sade till TT att terrorkonferensen, som organiserats av den privata Madridklubben, inte alls behöver öka klyftan mellan Europa och USA.
 Den främjar ju demokrati det är ju exakt det som USA också gör.

Annans plan
Det avslutande mötet inleddes av kung Juan Carlos varefter Kofi Annan lade fram sin plan. Den gick i linje med konferensens innehåll: ge aldrig efter för demokratins principer, kränk aldrig mänskliga rättigheter i kampen mot terrorism.
Annan varnade för de katastrofala följder som attentat med biologiska stridsmedel eller kärnvapen kan orsaka. Biologisk terror "skulle kunna sprida dödlig smittsam sjukdom över världen på några dagar". Han tillkännagav inrättandet av en ny FN-rapportör för terrorbekämpning.
Sveriges vice statsminister Bosse Ringholm kom till Madrid för att hålla ett anförande vid slutsessionen. Norge var mer involverat; statsminister Kjell-Magne Bondevik deltog i en paneldebatt och norska pengar har anslagits till konferensen.
Mest lyskraft hade kanske Afghanistans president Hamid Karzai, i traditionell afghansk dräkt. Utan att nämna USA lovordade han omvärldens hjälp med att skapa demokrati, men klagade på att den var sen.
 Först efter 11 september-attentaten fick vi hjälp. På drygt en månad blev vi fria. Vi kunde hålla val. Åtta miljoner röstade, varav 42 procent kvinnor.

Mer läsning

Annons