Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolossal dubbelmoral 

Annons

Jag undrar rätt mycket, så jag frågar rätt mycket, men så vet jag också rätt mycket och jag tänker väl att det går hand i hand. Men det finns sådant jag inte förstår, som hur det kan komma sig att jag har dricksvatten i min toalett men endast ett halvt jordklot bort, dör människor, av törst. Eller hur vi kan ha råd att kriga men inte ha tillräckligt med resurser att se till att folk inte svälter ihjäl. Eller som varför barn mobbar ihjäl varandra, eller varför män våldtar, eller varför man inte kan beskriva färger. Det finns mycket jag inte förstår och mycket jag undrar över. Som varför det är lagligt att bruka en utav världens absolut dödligaste drog men olagligt att bruka andra substanser. 

Jo, ni förstår, jag såg en dokumentär och det liksom slog mig hur kolossalt dubbelmoraliskt det är, att man helt lagligt och socialt accepterat kan konsumera alkohol. En drog som 2009 hade ett orsakssamband till 4500 dödsfall, bara i Sverige. Helt lagligt kan vi köpa och konsumera den drog som är en bidragande faktor till vart 25:e dödsfall i hela världen. Och jag undrar, hur många barn hatar julhelgen för att de då har äckelfulla föräldrar som super sig odrägliga? Hur många fulla män slår sina fruar? Hur många onödiga djävla olyckor sker under berusning av alkohol? Hur många tar sina liv på fyllan? Hur många slår ihjäl på fyllan, våldtar på fyllan, kvävs av spya på fyllan, fryser ihjäl i snön på fyllan, skiter fullständigt i konsekvenser av sådant man gör på fyllan? För många, ändock – helt lagligt, utan att bli ifrågasatt. 

I år skulle min pappa ha fyllt 49 men han blev bara 39 år. Alkoholen tog min pappas liv, långt innan det blev hans död och när den dagen kom, vill jag med största ödmjukhet berätta att jag delvis kände en lättnad. Främst för hans skull. Alla som har sett missbruk på nära håll kan nog förstå denna lättnad.

Så var vill jag komma med detta? Vill jag kriminalisera alkoholkonsumtion? Inte direkt. Vill jag legalisera någon annan typ av drog? Inte nödvändigtvis. MEN dubbelmoralen är för påtaglig för att inte bubbla upp till ytan. Jag vill väcka en djävla debatt som lyfter ämnet. Varför är det så löjligt enkelt att köpa och konsumera alkohol? Varför är det lagligt och socialt accepterat att bruka och missbruka EN drog, men inte en annan? För vad är då egentligen skillnaden? Ett missbruk är ett missbruk oavsett om det är alkohol, shopping, spel eller socker. Samma som att ett bruk är ett bruk. Vi har den fria viljan, den som i sig också brukas och missbrukas dagligen, den fria viljan att bruka eller missbruka men bara denna utvalda substans har lagen på sin sida. Var och vad är grunden? Jag ser inget annat än ihåliga argument som att andra droger leder till andra droger. Men VAD är skillnaden med alkohol då? 

Allt för ofta resonerar man som sådant, att eftersom att det alltid varit på ett visst sätt, ska det alltid vara på det sättet. Samtidigt, frågar man vilka som vill ha förändring och alla händer är uppe i luften. Men när man frågar vilka som vill förändra sig, syns inga händer till. En kolossal dubbelmoral.

Deniz Fryksell

Full av tankar i nyktert tillstånd.

Mer läsning

Annons