Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunala badplatser i fara

Sveriges kommuner kan tvingas att plocka bort eller bygga om ett stort antal badbryggor, efter en dom där Skellefteås kommun ges skulden för en dykolycka som slutade i att en 24-åring blev förlamad.

Annons
Kommunen hade överklagat domen till Högsta domstolen, som dock väljer att inte ta upp fallet. Därmed står den fällande hovrättsdomen fast.
 Jag tror att det här kan sprida ringar på vattnet bland kommunerna. De måste nog tänka till en gång ytterligare när det gäller sådana här badplatser, säger juristen Lena Dalman vid Sveriges kommuner och landsting, som varit ombud för Skellefteå kommun.
Det var i juli 2001 som en 24-årig man besökte Skellefteå kommuns badplats i Burträsket.
Han dök med huvudet före från bryggan trots att vattendjupet på platsen endast var omkring 60 centimeter. Mannen slog i bottnen och blev förlamad.
Både tingsrätt och hovrätt gav kommunen skulden för olyckan.

Skadestånd
"Det får anses ha ålegat kommunen att genom uppsättande av skyltar eller på annat adekvat sätt varna de badande för de risker som varit förbundna med dykning", skriver hovrätten i sin dom.
Skellefteå kommun dömdes att betala fullt skadestånd till mannen, vilket innebär pengar för inkomstbortfall, sveda och värk, livränta, kostnader, lyte och men.
I sitt överklagande till Högsta domstolen hävdade kommunen att mannen hade badat tidigare på platsen och visste att vattnet var grunt. Han hade därför enligt kommunen visat grov vårdslöshet.
"Enligt kommunens uppfattning ligger det utom rimlighetens gräns att dyka vid Burträsket", skriver man i sitt överklagande.

Olyckligt för badande
Men Högsta domstolen väljer alltså att inte pröva fallet ytterligare.
 Vi hade gärna velat ha fastlagt var gränsen går. Jag blir förvånad med tanke på att djupet på den här badplatsen gjorde att det verkar fullständigt vettlöst att dyka där, säger Lena Dalman.
Hon anser att Högsta domstolens nej är olyckligt för Sveriges alla badande:
 Jag tror att många mindre föreningar kanske kommer att dra sig för att ha badplatser i fortsättningen, att vi kommer att få se ett minskat antal, säger hon.

Mer läsning

Annons