Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kommunen borde ha sökt asyl"

Utlämningen av en 11-årig pojke från Nordanstig, han har även bott i Sundsvall, till S:t Petersburg upprör och engagerar kommuninvånare.

Annons
Kommunen borde ha sökt enskild asyl för honom, tycker Ingrid Eriksson, Gnarp, som skrivit till omsorgsnämnden, kommunstyrelsen och socialchefen Ann-Christine Pettersson.
I skrivelsen framhåller hon att det hade varit fullt möjligt att söka enskild asyl för 11-åringen, att hon fått det bekräftat av migrationsverket och fyra advokater.
I fjol höst kom 300 - 400 namnunderskrifter till kommunen, en begäran om att den skulle agera. Pojken blev dock för fyra månader sedan utelämnad liksom hans syskon och mor medan pappan, som i tingsrätten dömts för att ha misshandlat pojken, är kvar i regionen. Domen har överklagats till hovrätten.
I S:t Petersburg har det gått illa för pojken. Han uppges ha misshandlats svårt och de engagerade i Nordanstig befarar att han blir ett gatubarn.
Varför har ni inte lyssnat på oss? Är det makt eller prestige som styr eller är ni känslokalla? frågar Ingrid Eriksson i skrivelsen som tagits upp i omsorgsnämnden och kommunstyrelsen.
Sven-Åke Eriksson (c), är ordförande i omsorgsnämnden och ledamot i kommunstyrelsen.
Vi har lagen att följa och kan inte besluta efter känslor, säger han.
Han betonar också att det inte är en kommunal fråga.
Vi kan inte överpröva de beslut som migrationsverket och utlänningsnämnden fattar. Vad jag vet har ingen kommun i landet sökt enskild asyl för någon enskild.
Ärendet är inget för vårt bord, anser Eriksson.

Mer läsning

Annons