Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen hjälper restskattehotade

De 30 anställda inom Nordanstigs socialförvaltning, som fått 1,7 miljoner i svarta ersättningar för att ha varit kontaktpersoner på fritiden, får hjälp av kommunen.

Annons
Jag anser att kommunen är medskyldig och då ska de anställda inte behöva ta hela ansvaret. Vi ska bland annat hjälpa till med deklarationer, säger kommunalrådet Stig Eng (c) som inte vill ge mera detaljer om det eftersom personalen först ska informeras.
Kommunstyrelsen är heller inte enig. En minoritet krävde vid gårdagens sammanträde ett större personligt ansvar.
Vi moderater reagerar mot att kommunen uppenbart förskotterar restskattekraven för de enskilda, säger Ove Wallberg (m). Jag anser att de anställda måste ta sitt ansvar vilket gäller i andra sammanhang.
Vi kan inte ha en moral som ger vissa skattefria förmåner.
Kommunen betalar i första hand in cirka 600 000 kronor till skatteverket, arbetsgivareavgifter.
Vi begär också att revisorerna ska granska oss politiker. Vilken roll har vi i det som skett? Det finns ett stort mått av självkritik inom oss, säger Stig Eng.
Men revisorerna då? Varför har de inte märkt något?
Sådana här saker kan hända i stort sett i alla organisationer, svarar Stig Eng. Men vi skärper internkontrollen och förstärker ekonomikontoret.
Det är fullmäktiges presidium som har ansvaret för revisorerna.
I er kritik riktar ni in er på enbart Ann-Christine Pettersson. Varför inte alls på förutvarande socialchefen, Gert Persson, som var ytterst ansvarig åren 2000 - 2003?
Han är inte längre anställd hos oss, svarar Stig Eng.
Ann-Christine Pettersson fick tidigare i höst lämna uppdraget som socialchef. Hon gör inget arbete för kommunen men någon överenskommelse med henne och facket om fallskärm har ännu inte nåtts. Det är på gång.
Hon fråntogs befattningen av arbetsmiljöskäl. Då var inte de ekonomiska, eventuella oegentligheterna kända, slutar Stig Eng.

Mer läsning

Annons