Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunisterna mot seger i Moldavien igen

Det styrande Kommunistpartiet gick som väntat mot seger i söndagens parlamentsval i Moldavien, enligt vallokalsundersökningar. Valet har föregåtts av spänningar med Ryssland och väntas föra det utfattiga landet närmare Västeuropa.

Annons
Kommunisterna fick 42 procent, Demokratiskt Moldavien 28 procent och Kristdemokraterna 14 procent. Det visade en undersökning som finansierats av två oberoende tv-kanaler och baserades på uppgifter från 225 vallokaler, enligt Reuters. 54 procent av de röstberättigade i 4,5-miljonerslandet hade röstat två timmar innan stängningsdags.
Väljarna i Europas fattigaste land valde 101 ledamöter till parlamentet som i sin tur ska välja president. Kommunistpartiet har 71 av de 101 platserna i det utgående parlamentet och landets president Vladimir Voronin, som är kommunist, väntas behålla sin post om partiet behåller makten.

Självsäker Voronin
 Jag röstade på det moldaviska folket, sade Voronin när han lade sin röst i urnan i centrala Chisinau.
På frågan om hur många röster han förväntade sig att få svarade Voronin:
 Alla.
Valet har föregåtts av spänningar mellan det styrande Kommunistpartiet och den stora grannen i öst. Moldavien har anklagat Ryssland för att blanda sig i valet, och utvisat 20 ryssar samt hindrat ett hundratal ryssar och vitryssar som uppgett att de var valobservatörer från att komma in i landet.
Kommunisterna kom till makten för fyra år sedan med ett proryskt program men gjorde halvvägs en helomvändning och förespråkar nu närmare EU-integration, precis som de största oppositionspartierna i olika hög grad. Konflikten med Ryssland beror framförallt på oenighet kring ryska truppers närvaro i Moldaviens utbrytarregion Dnestrrepubliken, vars uppror Moskva i tysthet stödjer.

Revolutionsstämning
Under sin mandatperiod har Kommunistpartiet tagit kontrollen över medierna och begränsat andra partiers möjligheter att nå sina väljare. Det har spekulerats om huruvida Moldavien kan bli nästa land som upplever en fredlig revolution likt "rosenrevolutionen" i Georgien och "den orangea revolutionen" i Ukraina.
Oppositionen har planerat protestmöten mot valfusk i orange redan under måndagen. Men deras uppgift försvåras av kommunisternas proeuropeiska program och att Voronin under de senaste veckorna allierat sig med "revolutionspresidenterna" Ukrainas Viktor Jusjtjenko och Georgiens Micheil Saakasjvili. Den alliansen har i sin tur gett Moskva gåshud.

Mer läsning

Annons