Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftfiske i Harmångersån

Annons
Det blir kräftfiske i Harmångersån fredagen den 12 augusti. Beslutet togs på lördagen av styrelsen för Harmångers fiskeområde.
Preliminärt fiskeförbud blir det i Svedja och Vattlångsån i avvaktan på ytterligare analys av provfisket. I fjol rådde förbud på dessa platser på grund av få och små kräftor.
- Några större mängder kan vi inte räkna med där i år heller. Det tar tid för stammen att återhämta sig, säger Leslie Andersson, sammankallande i kräftkommittén.
Förbud att fiska blir det i Vattrångsån. Där håller kräftstammen på att byggas upp genom inplanteringar och vårdande åtgärder sedan fem år tillbaka.
- Provfiske i Vattrång har visat att en stam så smått håller på att etablera sig. Glädjande eftersom det saknats kräftor där tidigare.
I Harmångersån visar provfiske en del rätt stora kräftor. Fiskeförbud blir det på sträckan från E4-bron och västerut till nedre kraftstationen i Forssa.
- Orsaken är att vi måste ha den som referenssträcka för att se vad det är för problem där; tidigare år har i hela Harmångersån fångats alltför många små kräftor.
Cirka 60 fiskerutor blir tillgängliga i Harmångersån. Enbart bofasta inom Harmångers gamla socken får fiska samt de som äger fastighet med fiskerätt inom området.
Eva Andersson


Mer läsning

Annons