Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver förstudie av järnvägen

Naturvårdsföreningen i Timrå vänder sig nu direkt till infrastrukturminister Ulrica Messing (s) och kräver en grundlig förstudie av Ådalsbanan genom Timrå.

Annons
Ingela Dahlin som undertecknat brevet konstaterar att när utbyggnaden av Botniabanan är färdig kommer enligt prognoserna antalet tåg som passerar genom Timrås tätort att öka från idag 8-10 tåg per dygn till 60 tåg per dygn. Hon påtalar också att mängden farligt gods som passerar genom tätorten ökas från 5 000 ton/år till 82 000 ton/år.
Naturvårdsföreningen anser det vara tveksamt om pågående upprustningen av järnvägen genom Timrå är meningsfull. Föreningen hävdar den inte kommer att lösa de ökade buller- och vibrationsproblem som kommer att uppstå. Vidare konstaterar man att den ökande mängden av farligt gods kommer dessutom att öka kravet på bredare säkerhetszoner genom tätorten.
Vi är medvetna om att en nydragning av järnvägen genom Timrå av flera skäl ligger några år framåt i tiden, skriver Ingela Dahlin. Men detta är inte något godtagbart motiv att avvakta med den förstudie som ändå kommer att bli nödvändig att genomföra.
Timrå Naturskyddsförening uppmanar regeringen i brevet att ge Banverket i uppdrag att så snabbt som möjligt genomföra en förstudie och därigenom ge Timråborna, näringslivet och kommunen möjligheter att planera för en positiv utveckling i framtiden.


Mer läsning

Annons