Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigsförbrytare trygga i Sverige

Det finns ett tusental utländska krigsförbrytare i Sverige, tror Hans Ölvebro, den ende svenske polis som försöker få förbrytarna rannsakade.

Annons
Migrationsverket har tidigare sagt sig tro antalet relativt säkra fall är mellan 50 och 100.
 Varför skulle vi ha det annorlunda än till exempel Nederländerna, ett liknande land som tagit emot många flyktingar. Där har man beräknat antalet krigsförbrytare till 1 500 bland flyktingarna, säger Ölvebro.
 Allt talar för att vi har ett liknande antal.
Han betonar att det råder enighet om att Sverige inte får bli en säker tillflyktsort för krigsförbrytare. Men ingen har ställts inför rätta här för sina brott.

Söker sig hit
Justitieminister Thomas Bodström tycker inte att Sverige blivit en fristad för krigsförbrytare.
 Däremot är det självklart att Sverige liksom andra länder kan var en plats dit man söker sig för att komma undan ansvar.
Bodström anser att Sverige har bra koll på förbrytarna. Men han vill själv inte uppskatta antalet.
Frågan är viktig och Sverige är ett av de länder som arbetat hårdast för att få till stånd internationella domstolar, säger Bodström.
Men Amnestys generalsekreterare Carl Söderbergh säger att det görs för lite för att komma åt problemet och vill se över mekanismerna i Sverige.
 Jag vill lyfta fram de enskilda individerna, säger Söderbergh. Jag har träffat flyktingar som stött ihop med sina forna plågoandar på öppen gata i Sverige.
 Amnesty för en kamp mot den rådande kulturen med straffrihet runt om i världen.
 Samtidigt håller vi på principen att ingen får skickas till ett land där man kan utsättas för tortyr eller dödsstraff.

Svenska medborgare
Det är just detta krigsförbrytarna hänvisat till när de ansöker om asyl. Tidigare fick de också ofta asyl i Sverige. Nu har Migrationsverket på ett helt annat sätt börjat uppmärksamma problemet.
Även personer som på starka skäl misstänks vara krigsförbrytare får uppehållstillstånd och kan efter ett antal år också få bli svenska medborgare, säger Ölvebro.
De kommer fortfarande, nu mest från Afrika men också från Irak, där de ofta arbetat för Saddam Husseins fruktade säkerhetsorganisationer.
Ölvebros uppgift är att skaffa bevis så att dessa personer kan åtalas för sina brott. Men det är nästan en omöjlig uppgift. Det går inte att lita på vad de själva säger och att finna bevis och vittnen i fjärran länder är mycket svårt.

Välanpassade
 Många anpassar sig väl i Sverige. De vill väl glömma vad de varit med om, men alla är inte uppenbart ärliga, säger Ölvebro.
Han är för tillfället ensam om att jaga krigsförbrytare i Sverige. I Danmark exempelvis, finns en egen myndighet med cirka 20 anställda för uppgiften.

Mer läsning

Annons