Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRIS rycker in när eleverna har problem

/
  • På tisdag nästa vecka ska Tommy Söderstedt bjuda föräldrar och elever vid Bergsåkers skola på en resa, som han säger. Han kommer då att berätta hur illa det kan gå om ungdomarns problem inte tas på allvar och fångas upp tidigt.

-
När föräldrarna till elever vid Bergsåkers skola känner att skolan inte tar barnens problem på allvar ber de föreningen KRIS (kriminellas revansch i samhället) om hjälp. För en tid sedan inträffade en del incidenter vid skolan och informationen till föräldrarna var bristfällig. Känslan av att skolan lägger locket på inspirerade Ann Schildt att själv ta tag i saken.

Annons
Jag tror inte att våra barn är mer problematiska än andra, men de behöver föräldrar som stöttar dem, säger Ann Schildt, som har en son på Bergsåkers skola.
Nu har hon tillsammans med en annan mamma tagit initiativ till att bilda en föräldragrupp.
Jag tror att vi föräldrar behöver hjälp av varandra. Här i Bergsåker finns inget för ungdomarna att göra, det förekommer en hel del vandalism och problem och det känns som om skolan vill sopa problemen under mattan.
Samtidigt hävdar hon att det inte är skolan som ska fostra barnen, utan föräldrarna. Men att även föräldrar behöver stöd i sin roll. Därför har hon bjudit in till ett möte för alla föräldrar och högstadieelever vid Höglunda, där Tommy Söderstedt från KRIS ska komma och informera.
Jag kommer att berätta sanningen för de som kommer till mötet, säger Tommy. Utifrån vad jag vet finns stora problem i Bergsåker, och jag har fått intrycket av att både skolan och fältassistenterna vill sopa problemen under mattan.
Nyligen hölls ett informationsmöte för utvalda föräldrar vid skolan, där fältassistenten Anders Fagerblom talade.
Jag var där och höll en standardföreläsning kan man säga. Det handlar en del om droger, och vilka tecken som finns på om ungdomarna drogar, säger Anders Fagerblom. Kritiken och påståendet att han sopar under mattan håller han inte med om.
Jag beskriver situationen utifrån de enkäter som görs bland skolungdomarna, säger Anders Fagerblom. Enligt dem är det ytterst få av eleverna i åttan som testat narkotika. Men det finns ju andra problem än narkotika, och därför är det viktigt att föräldrarna har en bra kommunikation med sina barn och inte fixerar sig vid just användning av droger.
Ord mot ord. Eller olika verkligheter. Enligt Tommy Söderstedt är alla ungdomar i riskzonen för att hamna på sned. Anders Fagerblom tonar ner riskerna. Men båda har samma råd till föräldrarna: Tala med era barn.
Jag tycker det är viktigt att man skapar förtroende, är polare med sitt barn, säger Tommy Söderstedt. Man måste våga vara auktoritär när det behövs, men utan orimliga bestraffningar. Se till att ha en bra relation med ditt barn så kanske de berättar själva om de hamnar i problem.
Jag har själv missbrukat i 22 år, säger Tommy. Ändå var det lättare när jag var ung, nu finns GHB lättillgängligt, och det är en dödsdrog. Jag vill att alla barn och föräldrar ska förstå hur det ser ut i verkligheten, innan det är för sent.
Fältassistenten tror inte på skräckpropaganda.
Inga undersökningar tyder på att det fungerar, säger Anders Fagerblom. Däremot bör man ha nolltolerans för alkohol när det gäller omyndiga. Om alla vuxna kunde enas och samarbeta för att inte ungdomarna ska dricka vore mycket vunnet.
ST har förgäves sökt rektorn Björn Barkå för en kommentar.

Mer läsning

Annons