Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot besök av koscherkollande rabbin

Annons
En israelisk rabbins besök i inte mindre än 17 skånska kostall föranleder Veterinärförbundet att rikta skarp kritik mot Skånemejerier. Besöket innebar en smittrisk eftersom Israel inte är fritt från mul- och klövsjuka, enligt Veterinärförbundets talesman Johan Beck-Friis.
 Det här är ett extremt farlig smittskyddsbeteende, säger han till lantbrukstidningen ATL.
Den assisterande rabbin Tzuri Avior kom till Skåne för att personligen konstatera att mjölken till den judiska koscherost som mejeriet i Hörby ska exportera till Israel inte kommer från stall där det finns grisar eller kameler. Bara ett par timmar efter det att han landat på Kastrup släpptes han in i de skånska djurstallen, trots rekommendationer om att besökare från länder med mul- och klövsjuka ska vänta i tre dagar innan de besöker en svensk gård.
Men Kerstin Fredlund, kvalitetsansvarig på Skånemejerier, tycker att Johan Beck-Friis är lite väl petig. Hon säger till ATL att Tzuri Avior är stadsbo från Tel Aviv och sällan har kontakt med djur. Dessutom kom han till Sverige via Italien. Han bytte kläder och satte på skoskydd före besöket på de skånska gårdarna.
Avtalet om leveranser av koscherost från Hörby till Israel gäller till en början 40 ton, men avtalet kan utökas till 300 ton ost per år.
Det senaste utbrottet av mul- och klövsjuka i Israel inträffade för över ett år sedan.

Mer läsning

Annons