Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot Riksbanken bakom kronfall

Kronan har fallit kraftigt under de senaste månaderna. Mot euron har kronan inte varit så svag sedan förra sommaren.
Ett skäl är den allt hårdare politiska kritiken mot Riksbanken, tror SEB:s chefsanalytiker Robert Bergqvist.

Annons
Kronan har tappat rejält sedan mitten av december. Då låg eurokursen under 8:90 kronor men sedan dess har kronan tappat kontinuerligt. Nu kostar euron 9:16 kronor och även mot det brittiska pundet har kronan förlorat i värde. Robert Bergqvist tror att kritiken mot Riksbanken är en av de viktigaste faktorerna bakom nedgången.
Arbetslivsminister Hans Karlsson, LO och Ams har mer eller mindre tydligt krävt en räntesänkning samtidigt som flera andra inflytelserika socialdemokratiska politiker antytt att de skulle vilja att Riksbanken sänker styrräntan från dagens rekordlåga nivå på 2,0 procent. Lägre ränta ger sämre avkastning för dem som investerar i svenska räntebärande värdepapper.
Riksbankens direktion har visserligen gjort ganska klart att det inte är aktuellt med någon räntesänkning om inte ekonomin försämras kraftigt framöver. Men det politiska trycket har ökat allt mer.
 Det finns en risk för att Riksbanken så småningom tvingas fram till en räntesänkning av politiska skäl. Då är marknaden rädd för att aptiten på kronor ska minska, säger Bergqvist.
Samtidigt finns det en växande oro för att systemet med en självständig Riksbank som styr penningpolitiken nu kan vara på väg att ifrågasättas.
 Om man nu börjar diskutera Riksbankens självständighet, som till exempel vänsterpartiets förste vice ordförande som nu ifrågasätter självständigheten, då börjar marknaden fundera över vilka spelregler som ska gälla framöver för svensk ekonomisk politik, säger Bergqvist.

Mer läsning

Annons