Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik väntade Putin vid middag med Bush

USA:s president George Bush kom till Moskva på söndagen för att äta middag med sin ryske kollega Vladimir Putin, dagen före ceremonin till minnet av andra världskrigets slut.
Risken fanns att det skulle bli en stel söndagsafton — Bush väntades uppmana Putin att visa mer respekt för demokratin.

Annons
Ryska säkerhetstjänstemän spärrade på söndagen av Röda torget inför måndagens minneshögtid då 60-årsdagen för de allierades seger i andra världskriget uppmärksammas med bland annat en överdådig militärparad.
Omkring 50 dignitärer deltar, bland dem FN:s generalsekreterare Kofi Annan, Kinas president Hu Jintao och den amerikanske presidenten.
Nästan 27 miljoner sovjetiska medborgare dog i vad Ryssland kallar "det stora patriotiska kriget". Putin kan räkna med stort folkligt stöd när han tar emot Bush och de andra stora världsledarna åtminstone från delar av befolkningen. Säkerhetstjänsten befarar att tjetjenska rebeller ska attackera ceremonin.

Terrorattacker
Putin och Bush har goda privata relationer men den senaste tidens hårda amerikanska kritik mot Kremls politik i och utanför landet kan ha fått den ryske presidenten att surna till.
Förra månaden anklagade USA:s utrikesminister Condoleezza Rice Putin för att ha gett sig själv för stor makt och kritiserade ryska myndigheter för att de inte tillåter fri press.
Samtidigt har Bush under sin Europaresa visat stöd för de baltiska staternas lidande under Sovjettiden.
Han planerar dessutom att träffa 18 företrädare för "det civila samhället" när han är i Ryssland. Det brukar betyda möten med människorättsaktivister och viktiga oppositionsledare.
Putin vill däremot att ceremonin ska uppmärksamma att Sovjetunionen förtjänar mest heder för att nazisterna besegrades.
 Vårt folk försvarade inte bara sitt hemland de befriade elva europeiska stater, sade Putin på söndagskvällen.

Manar till enighet
Amerikanska tv-kanalen CBS skulle sända en intervju med Putin där han lät förstå att det ryska systemet för att välja president är mer demokratiskt än det amerikanska.
Trots det kommer Putin att uppmana till enighet på måndagen.
 Vi måste se framtiden an för att kämpa för människans framtid och bekämpa framför allt terrorism, sade han i intervjun.
Före ankomsten till Moskva besökte Bush den amerikanska krigskyrkogården i Margraten i Nederländerna, där mer än 8 000 soldater ligger begravda.
Tillsammans med hustrun Laura togs han emot av Nederländernas premiärminister Jan Peter Balkenende och drottning Beatrix.

EU-tal
 Vi högtidlighåller minnet av en stor seger för friheten, och de tusentals vita marmorkorsen och Davidsstjärnorna understryker det fruktansvärda pris vi betalade för den segern, sade Bush och pekade med handen mot de ändlösa raderna av gravstenar.
Balkenende tog tillfället i akt att tala för EU:s nya konstitution som nederländarna ska rösta om i början av juni och antagligen kommer att säga nej till.
 Det europeiska samarbetet har gett oss 60 år av fred, framsteg och säkerhet. Den europeiska unionen är nära att ta nästa steg: ratificeringen av den europeiska konstitutionen, sade Balkenende.

Mer läsning

Annons