Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungabesök från norr till söder i Västernorrland

/
  • Ett tryck på den svarta knappen invigde formellt Utansjö bruks nya anläggning för pappersmassetillverkning.
  • Dukat för kungamiddag var det redan på tisdagen på residenset i Härnösand.
  • I går besökte Carl XVI Gustaf Technichus i Härnösand, fyra år och en dag efter att han själv invigt det äventyrliga aktivitetshuset.
  • Späckat schema och många intryck. Kung Carl XVI Gustaf hade en heldag i Västernorrland i går, bland annat invigdes Utansjö bruks nyagamla fabrik.
  • 180 inbjudna gäster, flera av dem långväga, väntade tålmodigt på invigningen och kungen.
  • Skolungdomar passade på att framföra sin åsikt i flyktingfrågan när kungen kom till Technichus.
  • Många ville dokumentera nybyggnationen, koncernen hade egna fotografer på plats och media gjorde sitt för att föreviga.

Det var dimmigt på Arlanda när flygplanet skulle lyfta vid åttatiden i går morse, så kungen kommer 20 minuter försent till Örnsköldsvik. Men minutrarna hämtas snart igen och i Utansjö strålar höstsolen.

Annons
Gästerna väller in genom öppningen i stängslet, alla får vita hjälmar att bära på huvudet. Klockan 14.17 anländer landshövdingens silverfärgade bil några meter bort. Dörrarna öppnas och ur baksätet kliver kung Carl XVI Gustaf ut. Men det är knappt någon som lägger märke till den kostymklädda eminensens entré, alla har fullt upp med att sätta på sina hjälmar och ivrigt pratandes styra mot det nybyggda.
En handfull nyfikna koncentrerar sig på annat och ser när kungligheten anländer. Några fabriksanställda tar kort.
Ja! Jag fick en bild, säger någon nöjt.
I något tiotal minuter väntar kungen i IT-byggnaden, ett ljusgult trähus, tillsammans med flera kostymklädda män, bland annat landshövding Gerhard Larsson och Rottneros koncernchef Lars Blecko. Utanför syns en välklädd säkerhetspolis. Snart gläntas det lite på dörren, de anställda på Utansjö bruk sträcker på sig för att se och snart går de kostymklädda i samlad tropp för att delta i invigningen.
Tal hålls och kungen trycker på en stor knapp. Efter en liten rundvandring bär det av mot Härnösand och Technichus.
Nu kommer kungen, hörs en späd röst från lekparken intill. Men lillkillen får vänta ytterligare någon halvtimme.
Skolungdomar hinner samlas för att tala om att de vill att kompisarna ska få uppehållstillstånd.
Kungen med följe anländer och kliver ur bilarna. Carl XVI Gustaf vinkar åt skolbarnen och går sedan upp för trappan in i Technichus. I entrén undrar han vad det är frågan om och får veta att det rör sig om en demonstration för gömda barns rätt till asyl.
På Technichus har han varit förut, för fyra år och en dag sedan, när det var invigning. Den här gången blir det föredrag om Mittuniversitetet.
Så det är här era studenter börjar? undrar Carl XVI Gustaf skämtsamt och möts av skratt.
Efter en dag av industrihistoria, miljöfrågor, idrottsrörelsen och Västernorrland från norr till söder avslutas så dagen med middag och övernattning på residenset i Härnösand.
Dukningen har varit klar i ett dygn och kungen får värdinnan, fru landshövding, till bordet.
Vi har bara bjudit enskilda gäster eftersom kungen är ensam, hade drottningen varit med skulle vi ha bjudit par, säger Gerhard Larsson.

Mer läsning

Annons